„V přepočtu na obyvatele byla sbírka tradičně o něco úspěšnější v obcích mimo Šumperk. Výrazný nárůst jsme zaznamenali zvláště v Hanušovicích, Rudě nad Moravou nebo Vikýřovicích,“ informoval ředitel Charity Šumperk Vlastimil Štrpka.

Koledování ve městě bývá náročnější než v menších obcích, kde se lidé s koledníky osobně znají a celé koledování má obvykle atmosféru lidové tradice. Proto Charita i letos v Šumperku spoléhala vedle koledníků z farnosti i na pomoc sboru Motýli a studentů gymnázia.

„V předchozím roce jsme ale měli pocit, že renomé sbírky příliš neprospívá, když jsou občané v ulicích osloveni i několikrát za sebou, a tak jsme počet koledníků trochu omezili. Loni jsme měli v ulicích Šumperka přes šedesát skupinek oproti letošním šestatřiceti, a to je snad důvod, proč výtěžek v Šumperku poklesl o téměř čtyřicet tisíc korun. Přesto jsme se tady dopočítali téměř k osmdesáti tisícům,“ uvedl Štrpka.

Nejplnější byla letos jedna z pokladniček v Bludově, z níž se vysypalo 11 038 korun. Částku vyšší než deset tisíc korun pak obsahovala ještě jedna pokladnička ze Šumperka a z Olšan.

Z výtěžku na svém území zůstane Charitě Šumperk osmapadesát procent. Největší část chce Charita požít na nákup nových pomůcek, jako jsou na příklad polohovací postele, invalidní vozíky nebo antidekubitní soupravy.

Počítá rovněž s finanční podporou nově vzniklého Centra pro rodinu v Šumperku se sídlem na farním středisku mládeže a tradičně již s podporou Poradny pro ženy a dívky v Šumperku.

Asi dvacet tisíc korun zůstane na fondu přímé pomoci, který slouží rodinám i jednotlivcům v nenadálé nebo naopak v dlouhodobé nouzi.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika