Jestli se podaří překonat rekord z loňského roku, kdy se vykoledovalo přesně 1 239 600 korun, bude jasné až v neděli 18. ledna. Právě tento den zveřejní Charita definitivní výsledky sbírky, a to na Tříkrálovém koncertu, který bude od půl třetí odpoledne hostit Kulturní dům v Lošticích.

„Tímto koncertem chceme poděkovat všem koledníkům i vedoucím skupinek, s nimiž se jinak nemáme moc příležitostí potkat. Snažíme se také, abychom nesoustředili všechny aktivity jen do Zábřehu, takže letos bude koncert v Lošticích. Právě na jihu našeho okresu navíc bývají dárci nejštědřejší," řekla Jana Skalická ze zábřežské Charity.

Přestože ještě nejsou sečtené zdaleka všechny pokladničky, už teď se v nich objevily i dvoutisícové bankovky. „Hned dvě dvoutisícikorunové bankovky byly v jedné pokladničce z Chromče. Nejčastěji se ale objevují kovové dvacetikoruny. V pokladničkách jsme objevili ale také eura nebo chorvatské kuny," dodala Jana Skalická.

Část výtěžku půjde jako každým rokem na přímou pomoc lidem v nouzi a do fondu akutní pomoci. Z těchto peněz Charita hradí například podporu neúplným rodinám s nízkými příjmy nebo jednorázovou pomoc při nákupu léků, potravin či hygienických potřeb. Zbytek peněz pak poslouží pro rozvoj charitních aktivit, ale také na zahraniční humanitární pomoc.

Do sbírky se letos v zábřežském děkanátu zapojilo na třináct stovek dobrovolníků. Za odměnu se mohou těšit na poukazy do kina Retro, na plavání v zábřežském bazénu nebo na permanentky v lyžařských střediscích.

Zajímavostí je, že v dceřiné sociální firmě Reparto Zábřeh spadající pod místní Charitu připravili hygienicky balené cukříky, které tříkráloví koledníci rozdávají, pro celou Českou republiku. Celkem tak v chráněné dílně v Paloníně zabalili přibližně 3,2 milionu sladkých dutinek s bílým zlatem.

Koho tříkráloví koledníci doma nezastihli a chtěl by přispět, má i tak možnost. Až do čtvrtku 15. ledna může peníze vhodit do pokladničky umístěné v recepci Charity Zábřeh v prodejně v Žižkově ulici 15. Další variantou je zaslání dárcovské SMS zprávy ve tvaru KOLEDA na číslo 87777. Cena takové zprávy je třicet korun, přičemž Charita z toho obdrží 28,50 koruny. Třetí variantou je zaslání nebo vložení částky na zvláštní bankovní účet pro Tříkrálovou sbírku číslo 66008822/0800.