„Mezi města a obce, kde jsme zaznamenali nejvyšší nárůst, patří zejména Šumperk (103 740 korun), Velké Losiny (51 480 ) a Staré Město (26 578), ale i menší obce jako například Hraběšice, Vernířovice nebo Rejchartice,“ uvedl ředitel Charity Šumperk Vlastimil Štrpka.

Baštou sbírky je zejména Bludov, Velké Losiny nebo Ruda nad Moravou. V každé z těchto obcí koledníci vybrali téměř polovinu toho, co v nepoměrně větším Šumperku. V Bludově a Velkých Losinách se také objevily nejplnější pokladničky – vysypalo se z nich kolem jedenácti tisíc korun.

V Šumperku koledovali i členové pěveckého sboru Motýli, studenti střední zdravotnické školy a gymnázia.

Sbírce předchází tradice ze středověku, kdy se na prostranství před kostelem hrály hry o Třech králích. Ty se pak rozšířily na průvody. Chudé děti, oblečené za Tři krále, chodily na svátek Zjevení Páně po domech se symboly – hvězdou a kadidlem.

Novodobou tradici obnovil v roce 2000 arcibiskup Jan Graubner nejprve v olomoucké arcidiecézi. O rok později se sbírka rozšířila do celé republiky.

Sčítání výnosu letošní Tříkrálové sbírky ještě v olomoucké arcidiecézi pokračuje. Zatím je otevřeno přes osmdesát procent kasiček a výtěžek zatím dosahuje 15 330 339 korun.

Související články:
Koledníci vybrali letos rekordní částku
Tříkrálová koleda dozněla, začínají se sčítat dary