Do soutěže Lenku Fréharovou přihlásili páťáci, kteří tak své učitelce připravili netradiční vánoční dárek. Pomohli jí také postoupit z krajského kola, když před porotou obhajovali, proč právě jejich učitelka má být ta nej. Předvedli scénku, jak probíhá jejich vyučování, do níž zapojili i porotce. Ty zaujalo, že děti nejsou zakřiknuté, ale naopak vtipné a akční a nebojí se mluvit.

V semifinále už se Lenka Fréharová musela spoléhat jen sama na sebe. Žáci ji ale měli vybavit třemi věcmi, které charakterizují jejich vztah. I tady projevili svou nápaditost a fantazii. Vymysleli, že jednou z věcí bude batoh, do něhož mohou dát předmětů víc.

„Vše perfektně připravili, včetně toho, že sepsali vysvětlení, proč je věcí víc. Napsali do něj, že když jdete na hory, tak si taky vezmete batoh s tím, co potřebujete, a považujete ho za jednu věc," přiblížila kreativitu svých žáků Lenka Fréharová. Kromě toho ji děti vybavily náramky přátelství i andělem strážným s lékárničkou.

Netradiční úkol

Jedním z úkolů, s nímž se musela v semifinálovém kole vypořádat, bylo sepsání krátkého oznámení rodičům. Vybírat mohla ze tří zadání. Za prvé, že je ve škole deratizace a učit se bude na koupališti, za druhé, že škola vyhořela, ale výuka pokračuje, nebo třetí úkol, že se bude učit i v sobotu.

„Zvolila jsem deratizaci. Připravila jsem k tomu i klasický odpovědní lístek pro rodiče, kde měli zaškrtnout, zda souhlasí s umytím svého dítěte, odvšivením a odblešením," popsala netradiční úkol sympatická učitelka.

V Zábřeze na renko

Ve finále jí už opět pomohou její žáci. Jedním z úkolů, který mají připravit, je krátká scénka nebo vystoupení.

„Protože děti učím hanácké písničky, řekly si, že by byla škoda je nevyužít. Uděláme tedy představení V Zábřeze na renko. Netradičním způsobem chceme představit několik osobností, které mají k městu nějaký vztah," nastínila Lenka Fréharová, na co se může finálová porota těšit.

Jak sama říká, není soutěživý typ, ale musí se pokusit uspět kvůli svým žákům. „Důležité je, že se u toho děti baví," dodává.

Ámos sympaťák

V souběžné anketě Ámos sympaťák, v níž rozhoduje hlasování pomocí SMS, zatím zábřežští školáci vynesli svou učitelku na třetí místo. Hlasuje se ale až do pátečního poledne, takže se výsledky mohou ještě změnit.

Před deseti lety si účast ve finále Zlatého Ámose vyzkoušel další pedagog z pavilonové školy v Zábřehu. Tehdejší učitel matematiky a informatiky a dnes ředitel školy Pavel Nimrichtr sice tehdy korunu a žezlo nevybojoval, ale v hlasování o Ámose sympaťáka skončil na třetím místě.