„Na oba projekty soukromých firem byla schválena částka 20,4 milionu korun, což představuje šedesát procent předpokládaných nákladů," sdělila mluvčí krajského dotačního úřadu Renata Škrobálková.

Jeden z penzionů hodlá vybudovat šumperská společnost Irea. Měl by vzniknout v budově bývalé školy v Sadové ulici, která se nachází v těsné blízkosti radnice. Budova je dlouhodobě nevyužívaná a svým vzhledem historické náměstí hyzdí. „Bude se jednat o rozsáhlou vnitřní rekonstrukci. Ale jsme teprve na začátku. Dotace nám byla přislíbena, my teď musíme splnit řadu podmínek, abychom na ní skutečně dosáhli," řekl jednatel firmy Irea Vladimír Vizina. Zvenčí by se po přestavbě vzhled budovy zásadně změnit neměl, ale v plánech je samozřejmě výměna starých oken a nová fasáda. Firma má přislíbenou dotaci ve výši 8,7 milionu korun.

V případě druhého plánovaného penzionu se bude jednat o novostavbu, rovněž v historickém centru města. Projekt připravuje firma Lythycom a dotační úřad přislíbil 11,7 milionů korun. Budova s ubytovací kapacitou 40 lůžek vyroste v Radniční ulici, v blízkosti kavárny Tuli, kde je nyní travnatá plocha. V penzionu, který je projektován jako bezbariérový, by se měla nacházet také restaurace. Firma avizuje, že v kuchyni hodlá klást důraz na kvalitní regionální suroviny.

Počet míst k ubytování se ve městě Šumperku pohybuje v řádu desítek. Podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Jana Závěšického je ale problém, že ve městě chybí ubytování v kategorii vyššího standardu.

„Požadavky na ubytování ve vyšší kategorii v současné době splňuje pouze šumperský hotel Elegance. Proto dostaly přednost projekty, které se na kvalitní služby zaměřují. Daňoví poplatníci mohou být ale klidní, je řada podmínek, které podnikatelské subjekty musí splnit, jinak dotaci musejí vrátit. Jedná se například o udržitelnost či počet pracovních míst," konstatoval Jan Závěšický.

Dodal, že v celém regionu je sice dostatek levnějších ubytovacích kapacit, ale luxusnější hotely či penziony chybějí především v lázeňských místech.

Špičkového ubytování se podobně jako Šumperk dočká i město Jeseník. Ze stejného dotačního titulu totiž putuje patnáctimilionová injekce na rekonstrukci Regenhartovy vily v ulici Josefa Hory, což je jedna z nejkrásnějších budov ve městě.