„Od zhotovitele stavby, firmy Eurovia, jsme obdrželi informaci, že s pokládkou nového živičného povrchu nezačnou dřív než ve čtvrtek 12. listopadu. Důvodem má být nedostatek materiálu," vysvětlila starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová.

V regionu se v současné době opravuje hned několik silnic. K tomu přibyly rekonstrukce mnoha ulic především v Mohelnici a Zábřehu po výstavbě kanalizace.

Firmy proto už narážejí na nedostatečnou kapacitu obaloven. Zhotovitel proto musel požádat o prodloužení stavby o dva týdny.

Motoristé se tak nyní dostanou do severní části Loštic jen přes Moravičany, do jižní a západní části města musejí jet od Mohelnice přes Újezd, Líšnici a Žádlovice.

Nákladní doprava musí uzavřený úsek objíždět ve směru od Mohelnice na Litovel po rychlostní komunikaci R35.

Výjimku mají pouze místní občané s trvalým pobytem v Lošticích.

Hlavní silnice v Lošticích je teď uzavřená od začátku po konec města. Výjimku ze zákazu vjezdu mají jen místní obyvatelé a obsluha firem.

Jak se dá dostat do města?

„Značky zákazu vjezdu jsou osazené dodatkovou tabulkou mimo dopravní obsluhu, takže místní lidé mohou projet příčně přes náměstí od Moravičan na Hradskou ulici a naopak. Zákaz se nevztahuje ani na obsluhu firem, které sídlí v uzavřeném úseku," doplnila starostka Loštic.

I tak ale dopravní omezení komplikuje místním život.

„Minulý týden ke mně mířil jeden člověk z Čech. Sjel v Mohelnici na Loštice, a když přijel na začátek města uviděl značku zákaz vjezdu. Tak se otočil a zkoušel to přes Moravičany, jenomže tam je na křižovatce značka slepá ulice, ale bez upozornění, že se dá dojet až do Loštic. Tak mně volal, kudy se do Loštic vlastně dá dostat," popsal svou zkušenost loštický řezbář Jaroslav Beneš.

Ten má zároveň obavu, aby se vše stihlo do konce tohoto měsíce. Prvního prosince totiž otevírá svůj známý betlém pro veřejnost a bojí se, že lidé si sem budou těžko hledat cestu.

„A to jsem se ještě dozvěděl, že se má opravovat i Moravičanská ulice, kde bydlím, takže mám strach, jak se ke mně lidé dostanou," dodal řezbář.

Obnova povrchu na průtahu městem je součástí rekonstrukce silnice mezi Lošticemi a Červenou Lhotou. Práce přijdou asi na 26,5 milionu korun.

V Olomoucké ulici v Lošticích dělníci zároveň zúží vozovku, aby zde řidiči nepřekračovali rychlost.