Hned na jaře začnou dělníci pracovat na dokončení opravy Bezručovy ulice. Ta měla být přitom podle původních plánů hotová už loni v listopadu. Firma, která zde prováděla rekonstrukci kanalizace a vodovodu, však stanovený termín nedodržela.

Řidiči tak musejí celou zimu kličkovat mezi hrboly, což mnohé rozčiluje. „To není silnice, ale tankodrom. Po tom se nedá jezdit. A to zatím nepřišla zima. Až napadne sníh, tak to bude ještě horší, protože taková křivá vozovka nepůjde pořádně udržovat," obává se Martin Pánek.

Situací v Bezručově ulici se na jednom z minulých zasedání zabývali i zábřežští zastupitelé. Město ale nemělo možnost termín dokončení ovlivnit. Investorem akce je společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ). Ta si na rekonstrukci kanalizace najala soukromou firmu.

„Jsme z toho nešťastní. Při kontrole se zjistilo, že dodavatelská firma neprovádí práce v požadované kvalitě. Obrátili jsme se proto na VHZ se žádostí o nápravu stavu. Zvažovalo se dokonce i odstoupení od smlouvy. Firma nakonec práce dokončí, jenže předělávky zároveň způsobily prodloužení termínů," vysvětlil starosta Zábřeha František John.

Bezručovu ulici je nutné opravit, protože bude sloužit jako objízdná trasa poté, co začne další z dopravních staveb, které se letos v Zábřehu chystají. Tou je výstavba kruhového objezdu na velmi frekventované křižovatce ulic Postřelmovské a ČSA u kulturního domu a pošty.

Podle předpokladů by práce měly začít v květnu. Po Bezručově ulici pak budou jezdit auta směřující od Postřelmova a od nádraží do centra města. Projíždět tudy budou i desítky spojů příměstských autobusových linek směřujících na nádraží na Valové.

Proto bylo nutné rozšířit a zpřehlednit křižovatku Bezručovy a Dvorské ulice. Křižovatka se dočkala rozšíření a přibyl na ní odbočovací pruh doleva z Bezručovy ulice na Dvorskou. Dělníci také vozovku o něco snížili, protože na ní byl vysoký práh, který by autobusy nepřekonaly.

Kromě toho má v letošním roce začít i dlouho připravovaná rekonstrukce kanalizace. Ta je součástí obřího miliardového projektu, jenž se dotýká pěti měst okresu. Na Zábřeh připadá největší objem prací a tím pádem i nejvíce rozkopaných ulic.

Projekt je teprve ve fázi přípravy. Společnost VHZ, která je investorem akce, ale požaduje, aby stavební firmy při přípravě úzce spolupracovaly s jednotlivými radnicemi. „Chceme, aby dopady staveb na dopravu, zásobování, správu komunikací i praktický chod měst byly co možná nejmenší a dobře koordinované," sdělil ředitel vodohospodářské společnosti Libor Dostál.

Frekventovanou křižovatku v centru Zábřeha nahradí rondelJe po třetí hodině odpoledne, panuje dopravní špička a na křižovatce u pošty a kulturního domu stojí dlouhé řady aut, které chtějí odbočit doleva. Tu situaci zná každý, kdo projíždí centrem Zábřeha.

Petr Jiránek tudy při cestách za svými zákazníky jede i několikrát denně. „Opakuje se to tady každý den ráno a odpoledne. Křižovatkou u kulturního domu projíždí spousta aut a ve špičce jsou tam vždycky fronty na odbočení doleva. Navíc jsou tam nešťastně umístěné přechody pro chodce, kudy chodí hodně lidí. Když jim auta dávají přednost, křižovatku ještě víc zahltí," říká Petr Jiránek.

Frekventované křižovatce se mnohdy raději vyhne, aby ušetřil čas. „Když jedu z Postřelmovské ulice směrem k nádraží, tak už tam ani nejezdím. Raději to beru po Třešňové aleji, je to rychlejší," dodal Petr Jiránek.

Už brzy ale řidičům problémy odpadnou. Ještě letos vyroste na křížení ulic ČSA a Postřelmovské, kudy projede denně několik tisíc aut, kruhový objezd. Původně se měl stavět už loni, ale kraj investici o rok posunul.

„V letošním roce s touto investiční akcí počítáme. V současnosti bylo podáno předběžné oznámení o veřejné zakázce a v únoru bude zahájeno výběrové řízení na zhotovitele," sdělila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

Výstavba rondelu přijde na necelých dvacet milionů korun. Z této částky připadá osmnáct milionů na Olomoucký kraj, který je vlastníkem silnice. Většinu nákladů pokryje z dotace z Evropské unie.

Přibližně jeden a půl milionu korun by mělo přidat ze svého rozpočtu město, které zaplatí především vybudování nových chodníků a přechodů pro chodce. „S touto částkou v rozpočtu na letošní rok počítáme. Rada města už schválila smlouvu o spolupráci s Olomouckým krajem na této investiční akci," řekl starosta Zábřeha František John.

Pokud vše vyjde podle předpokladů, mělo by se začít stavět v květnu. První motoristé by se po kruhovém objezdu měli svézt v září.
Během výstavby na řidiče čekají dopravní omezení. Objížďka při cestách do centra povede Bezručovou a Dvorskou ulicí. „Uzavírky a objížďky budou sice nepříjemné, ale musíme to nějak vydržet. Kruhový objezd vyřeší problém jednou provždy. Dostat se do města pak bude mnohem jednoduší," uzavřel Petr Jiránek.