„Majitel usoudil, že restauraci chybí domácká tvář a že v trendu jsou pivní lázně. Původní myšlenka byla, že když se udělají pivní lázně, tak jedině s domácím pivem. Proto vznikl i pivovar," řekl ředitel Relax centra Kolštejn Tomáš Drápal.

Pivovar se nachází na místě původního zázemí a ve sklepě restaurace Kolštejn. Zařízení má roční kapacitu tisíc hektolitrů, pro letošek je plán produkce oproti tomuto množství zhruba poloviční.

„Rozhodli jsme se vařit pivo českého typu, hlavně ležáky. Prvním druhem piva bude dvanáctka, spodně kvašený ležák. Pak bychom chtěli sortiment doplnit o další druhy piv," řekl sládek pivovaru Jiří Maks.

Doplňkovým druhem má být polotmavá jedenáctka s karamelovou příchutí. V zimě by se mohli lidé dočkat speciálu se silnější stupňovitostí, v létě je naopak desetistupňového piva.

Sládek chce pivo vařit klasickou metodou. „Nepoužíváme žádné sladové výtažky. Zakládáme si na tom, abychom měli moravské slady z humnových sladoven z Hané. Chmel budeme používat výhradně český. Vodu máme místní, vypadá, že je vhodná. Kvasnice budeme brát z okolních pivovarů," prozradil Maks.

K povolání sládka se propracoval přes domácí vaření piva. Věnuje se mu zhruba pět let, zkušenosti sbíral i po kurzech a seminářích. V současnosti dodělává studium technologie vaření piva na potravinářské průmyslovce. Pivovar v Branné je jeho prvním působištěm. „Dostal jsem tu šanci, chci ji využít," říká Maks.

Vlajková loď minipivovaru Kolštejn se bude jmenovat Bran. Jméno pro nové pivo vzešlo ze 124 návrhů. Kromě podobností s názvem obce Branná se jedná i o název bretaňské kapely, která je s relax centrem spjata. Slovo bran znamená v překladu z bretanštiny havran. „Protože jsem si myslel, že naše první pivo bude polotmavé, sedělo mi to k černé barvě havrana," vysvětluje Drápal.

Branenské pivo by v budoucnosti mělo být dostupné nejen v restauraci Kolštejn, ale také na dalších místech. Zájemci si jej budou moci odnést i v lahvi či malém soudku.