Člověk, který se vydá z Ostružné po asfaltové cestě směrem k vrcholu Čerňava, objeví po pěti stech metrech dvojici zničených staveb. Vyvrácenými dveřmi může kdokoli snadno projít dovnitř.

Vybavení pokojů zcela podlehlo nájezdům vandalů, torza nábytku či matrace se válejí všude v okolí. Jediný pohyb zde má na svědomí vítr, který v rozbitých oknech hýbe zbytky záclon či přibouchne dveře některého z pokojů.

Zchátralý hotel Ski u Ostružné na konci března 2016

Zchátralý hotel Ski u Ostružné na konci března 2016. Foto: DENÍK/Petr Krňávek

Demolice? Zatím jen fáma

Nedávno se na sociálních sítích objevily informace, že bývalý hotel čeká demolice. Úřady však žádné povolení nevydaly.

„Stavební úřad neobdržel žádost o vydání rozhodnutí nebo souhlasu s odstraněním staveb na dotyčných pozemcích, ani na nich nebylo zažádáno o stavební povolení," uvedla Pavla Vlazlová z Městského úřadu Jeseník.

Přestavba, prodej či další chátrání

V opuštěném hotelu Ski v Ostružné se prohání jen vítr. Majitel neví, co s ním

Budovy s okolními pozemky patří brněnské firmě Domoplan Rezidence Ramzová. Ve výroční zprávě je popsána jako společnost připravující developerský projekt.

„Co se proslýchá, měly tam být apartmány. To už se ale říkalo před dvěma lety. Žádný projekt na rekonstrukci mi na stole nepřistál," řekl starosta Ostružné Roman Roušal.

Na začátku letošního roku byl celý areál na prodej za 3,5 milionu korun. Podle inzerátu byl součástí ceny i projekt na přestavbu objektu. Nyní je budoucnost budov a pozemků pod nimi nejasná.

„Využití bohužel zatím stanoveno nemáme," uvedla Beáta Žižlavská z firmy Domoplan.

Úžas na procházce

Poničený hotel leží na území chráněné krajinné oblasti. Obci ruina větší problémy nepůsobí, leží totiž mimo ostatní zástavbu.

„Je schovaný za dědinou pod lesem, zarostlý v břízách. Teď už ani není vidět z hlavní silnice. Jen když tam někdo jde na procházku, asi nestačí žasnout," poznamenal starosta Roušal.

Bývalý hotel Ski byl otevřen na přelomu 80. a 90. let jako rekreační zařízení podniku Tesla Brno. Opuštěný je nejméně deset let. Současný majitel jej koupil před několika roky.