„Akce je odměnou pro všechny občany za vzornou spolupráci a jejich aktivitu na dění v obci. Hrazena je z odměny, kterou jsem získal za umístění mezi pěti finalisty v soutěži o Starostu roku České republiky 2013. Do soutěže mě obyvatelé Dolních Studének přihlásili bez mého vědomí, ale potěšilo mě to," řekl starosta Dolních Studének Radim Sršeň.

Šest stovek jitrnic připravili místní hasiči, jejich výrobou strávili řadu hodin. Pro každého občana Dolních Studének byl ve finále připraven jeden kousek zabijačkové speciality. K tomu se čepovalo pivo, narozdíl od pohádky nepěnilo v potoce, ale z pípy nejdříve zamířilo do malého dřevěného korýtka a potom až do kelímku. Připraveny byly také desítky litrů svařeného vína, čaje i bedny sladkých koláčků.

„Když jsem se dozvěděl, že jsem v soutěži o starostu roku, tak jsem tehdy zažertoval, že pokud uspěji, na stromech budou viset jitrnice a pivo poteče po ulici. Sliby se musejí plnit. Navíc nově vybudovaný park a dětské hřiště u zdejšího hřbitova zatím nebyly oficiálně otevřeny, takže i toto je příležitost k oslavě," dodal Radim Sršeň.

Zdroj: Youtube