Zcela dezorientovaného turistu se podařilo najít až po šesti hodinách.

Oznámení o pohřešování třiašedesátiletého muže z Náchodska přijali policisté v půl sedmé večer.

Turista se se známými ubytoval v Ostružné a v úterý 20. března celá parta vyrazila na běžkách směrem přes Šerák na Obří skály. Tam se běžkař od skupiny oddělil, protože byl rychlejší.

„Ostatní účastníci túry věděli, že má závažné zdravotní problémy a nedokáže se orientovat v prostoru. Přesto mu dovolili se odpojit a policii zalarmovali až po třech a půl hodinách,“ informovala mluvčí policie Tereza Neubauerová.

Otevření nové sportovní haly v Šumperku
Gymnasté mají v Šumperku nové zázemí. Jedno z nejlepších v Česku

Do pátrání po běžkaři se pustilo šest desítek lidí z řad policistů, členů Horské služby, profesionálních a dobrovolných hasičů, městských strážníků, revírníků i vedení obecního úřadu Bělá pod Pradědem.

„My jsme vyrazili do terénu na čtyřkolkách poté, co jsme si s policisty a přivolanými hasiči rozdělili místa pátrání. Postupně jsme projížděli všechny možné trasy, kudy se muž mohl vydat,“ popsal pátrání náčelník Horské služby Jeseníky Klimeš.

Mrazivý začátek jara
Zima se snadno nevzdá, jaro přijde pomalu

Místo do Ostružné dojel do Vrbna

Záchranáři pro jistotu prohledávali jak cesty směrem na Lipovou-lázně, tak i k Ostružné. Policisté a hasiči pak pátrali v obou obcích a jejich okolí, všichni ovšem až do půlnoci bezvýsledně.

Jak se ukázalo, turista byl zcela dezorientovaný a místo do Ostružné, kde byl ubytovaný, vyšlápl úplně jiným směrem.

„Po půlnoci se nám ozvali policisté, že muže nalezli, je v pořádku, poněkud vyčerpaný, ale vůbec neví kde je. Našli ho až na kraji Vrbna pod Pradědem, takže musel nějakým způsobem urazit i s lyžemi nějakých čtyřicet až padesát kilometrů,“ doplnil Michal Klimeš s tím, že jen horští záchranáři během pátrací akce v okolí Šeráku najezdili přibližně sto padesát kilometrů. 

Silný vítr vyvrátil na Skřítku desítky stromů
Lidé prožívali noc hrůzy. Okolo obydlí jim padaly stromy