VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Jeseníku vyrábí čokoládu. I s pepřem nebo chilli

Pokud by vás k ní nenavedl poutač, jen těžko byste ji na tomto místě hledali. Vnitroblok za jesenickým náměstím ukrývá čokoládovou manufakturu.

28.3.2017
SDÍLEJ:

Marcel Šos vyrábí ve své manufaktuře v Jeseníku čokoláduFoto: Deník / Petr Krňávek

 Jednu ze čtyř dílen svého druhu v celé republice tu provozuje Marcel Šos.

Malé místnosti dominuje stroj, kterým protéká kakaová hmota.

„Vyzkoušejte,“ dává mi Marcel Šos ochutnat vzorek nové příchutě, kterou právě tvoří.

Poznávám v ní lékořici, chuť, kterou znám od dětství ze žvýkacího pendreku.

Temperování čokolády je závěr výrobního procesu, na jehož začátku stojí kakaové boby.

Připomínají kamínky, které si lidé dávají jako dekoraci do záhonků či květináčů.

Boby musí Marcel Šos přetřídit, nadrtit, zbavit slupek a upražit. Tři dny pak stráví v mlýnku.

„Hmota se musí namlít na mikročástice, aby tekla,“ odkrývá Marcel Šos poklici stroje, který tvoří točící se hrnec s válci uvnitř.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický požár domu: žháře obvinili z vraždy

Chtěl jsem spíš dělat mýdla

Jesenická manufaktura čokoládu vyrábí přímo z kakaových bobů.

„Chtěl jsem tomu dát maximální přidanou hodnotu, co největší podíl lidské práce. Při nákupu polotovarů by mě ovlivňoval trh. Také nejsem závislý na tom, co mi továrna namíchá, a můžu ručit za kvalitu,“ vysvětluje Marcel Šos.

Během našeho půlhodinového rozhovoru stihne ve svém krámku obsloužit několik zákazníků.

Při hovoru s jedním z nich prohodí, že čokoládu vlastně moc nejí. Proč ji tedy vyrábí?

„Chtěl jsem spíše dělat mýdla. Přítelkyně ale má ráda čokoládu, a tak mě nakonec přesvědčila,“ objasňuje dvaapadesátiletý muž, který až do loňska pracoval v cestovním ruchu.

ČTĚTE TAKÉ: Trať do Vidnavy je opět na prodej

Dá se z toho žít

Nejvíce ho baví vymýšlet různé příchutě. Kromě sušeného ovoce se tak v jeho produktech objevil uzený pepř nebo wasabi.

„Mám rád asijskou kuchyni. Líbí se mi, jak Asiaté dovedou kombinovat chutě. Teď chci třeba dělat chilli se solí,“ říká čokolateriér.

Výrobě křupavé pochoutky se věnuje půl roku.

„Není to kšeft, na kterém okamžitě zbohatnete. Věřím, že se z toho dá žít a v budoucnu zaměstnat i nějaké lidi,“ říká.

Za základ považuje neslevit z kvality. „Aby se lidé vraceli a necítili se zrazeni,“ uzavírá majitel manufaktury.

Autor: Petr Krňávek

28.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Rozloučili jsme se

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ

Jak snížit spotřebu auta? Není to složité, těmto mýtům ale nevěřte

Mladou řidičku trefil kus brzdy z náklaďáku. Zraněná nabourala

Šumperští policisté pátrají po řidiči nákladního vozidla, který byl v úterý 25. dubna u Mohelnice účastníkem dopravní nehody. Při ní se zranila devatenáctiletá dívka, policie nyní žádá o spolupráci veřejnost.

Mokro, sníh, výška. Čeští a polští hasiči cvičili na Čertově skále

VIDEO / Mokro, sněžení a pár stupňů nad nulou. Náročné podmínky měla ke společnému cvičení šestnáctka hasičů v masivu Čertovy skály nedaleko Jeseníku.

Do nového nemocničního pavilonu v Šumperku se stěhují první ambulance

Šumperská nemocnice už dokončuje stavbu nového moderního pavilonu R. S tím souvisí i přesun některých ambulancí, které se do nové budovy přemístí natrvalo.

Voda z vlastní studny - na kolik přijde

Pokud máme příhodné podmínky na zahradě nebo jiném pozemku pro vybudování studny (o potřebných podmínkách pro stavbu studny jsme psali zde) a jsme rozhodnuti studnu zřídit, udělejme si nejprve velmi přibližnou kalkulaci, na kolik to všechno přijde.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies