Na svém kontě jich má stovky různých velikostí – od maličkého velikosti pětikoruny až po ty, které sotva jeden člověk unese. Takový byl loňský kruhový betlém ukrytý v demižonu od vína, který se ocitl i v České knize rekordů.

Všechny velké betlémy mají u staveb prořezaná okénka; to znamená, že kdy se za ně či dovnitř postaví lampa nebo svíčka, okénka svítí.

Letošní půlmetrový betlém má opět téměř všechny znaky, které jsou pro tvorbu třeštinské výtvarnice typické. Na vrcholu kopce trůní zámek Úsov a pod ním mohelnický kostel.

Svaté rodině dělají společnost blízcí lidé autorky: její syn v hrnčířské dílně, tatínek s pejskem Dudlíkem a maminka vedoucí na provázku kozu. „Figurka je shrbená stejně jako moje maminka. Tady dole, to děvčátko s kočárkem, to je moje vnučka Veronika. Je tu i tesařská dílna; přál si ji člověk, pro kterého jsem dílo tvořila,“ popisuje dílo výtvarnice.

Její velké betlémy má například Jedličkův ústav v Praze, kostel svatého Stanislava v Mohelnici nebo muzeum v Mohelnici.

Už čtyři roky pracuje Miloslava Vašíčková na svém životním díle. Metr a půl vysoký skříňový betlém s figurami vysokými až pětadvacet centimetrů by chtěla dokončit příští rok.