Policie sice bližší informace nezveřejnila, ale na úřední desce libinského obecního úřadu již visí veřejná vyhláška, která stanoví přechodnou úpravu na pozemní komunikaci.

„Ve zmiňovaném termínu řidiče žádná omezení v obci Libina nečekají. V případě, že dojde ke změně, bude veřejnost včas informována. K připravovaným bezpečnostním opatřením informace poskytovat nebudeme," uvedla mluvčí policie Marie Šafářová.

Podobné akce policie při motorkářských srazech podnikala již dříve. Vesnici vždy hlídala nejméně stovka ochránců zákona včetně zásahové jednotky, psovodů a někdy byl nasazen i vrtulník.

Řidiči, kteří o víkendu do Libiny zamíří, se zřejmě musejí připravit na velmi důkladné policejní kontroly.

„Všechny motoristy policisté legitimují a důkladně prohlížejí vnitřek aut. Místním lidem to samozřejmě příjemné není, ale nedá se nic dělat. Motorkářů na srazy přijede vždy několik desítek, ale ve vesnici se neobjevují. V pátek přijedou do své klubovny a v neděli se rozjíždějí," řekl starosta Libiny Tomáš Kobza. Ještě pečlivěji než řidiče aut prý policisté prohledávají motocyklisty a to i ty, kteří zjevně k MC Oulaws nepatří.

Majitelé jednostopých vozidel se podle místních musejí dokonce svlékat z kombinéz, aby se policisté přesvědčili, že v nich nemají schované zbraně.

Podle informací z úřední desky o víkendu budou v úseku horní Libiny od domu s číslem popisným 135 po základní školu instalovány dopravní značky. Řidiči budou muset v místě respektovat třicítku, stopky je budou upozorňovat na místa kontrol.

Důvodem velkých policejních manévrů jsou obavy z dalšího střetu motorkářských gangů, ten poslední se v Libině odehrál v říjnu 2013. Tehdy se také konal sraz Outlaws, na který přijela řada účastníků ze zahraničí. Jenže do Libiny se vydala vyzbrojená znepřátelená parta Hells Angels, zřejmě aby si zjednala respekt. Drsná potyčka tehdy vyděsila řadu místních obyvatel, motorkáři se honili po vesnici s lopatami, tyčemi i baseballovými pálkami. Rvačka tehdy skončila střelbou, po níž zemřel polský motorkář z klubu Hells Angels, další dva muži byli zranění. Policisté sice ihned všechny aktéry pozatýkala, ale střelce se jim vypátrat nepodařilo. U výslechů členové obou znesvářených gangů svorně mlčeli. Případ této vraždy je stále neobjasněný.

Před časem se podobnou bitku policistům podařilo odvrátit. Do Libiny totiž početná skupina motorkářů klanu Hells Angels zamířila znovu, zřejmě za odplatou za zabitého člena. Policisté ale skupinu ještě před Libinou stopli a do vesnice je vůbec nepustili.

Motorkářský klub Outlaws působící v mnoha zemích světa, je považován za jeden z nejdrsnějších gangů. Česká odnož vznikla v roce 2010, o tři roky později si otevřela klubovnu v budově bývalé prodejny v Libině. Po střelbě policie v blízkosti objektu nainstalovala bezpečnostní kameru.