Z některých nebezpečných znamének se totiž může časem vytvořit nádor, takzvaný melanom. Prevenci tohoto rizika se šumperští lékaři budou věnovat v úterý 16. května od 8 do 14 hodin v kožní ambulanci.

„Zájemce ten den vyšetří zdarma, bez nutnosti předchozího objednání a bez ohledu na to, u které zdravotní pojišťovny jsou registrováni. Nemocnice si pro veřejnost v tento den připravila na téma bezpečné slunění také speciální přednášky,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Maligní melanom je jeden z nejčastěji se vyskytujících zhoubných nádorů, ale zároveň nejsnáze zjistitelný.

Na místě staré sportovní haly v Jeseníku má vzniknout nová stavba. Na snímku ze 4. dubna konečná fáze demolice.
Jeseníku a Zábřehu zamítli dotace na nová sportoviště

Odborníci uvádějí, že každých deset let se dvojnásobí počet nemocných.

Šanci na vyléčení přitom zvyšuje pouze včasná diagnostika.

Nemocnice Šumperk se proto k Evropskému dni melanomu pravidelně připojuje, aby upozornila veřejnost na nutnost prevence.

Akce se zúčastní také nemocniční lékárna. Lidem poradí s výběrem vhodné kosmetiky k ochraně před slunečním zářením, kterou si ten den budou moci zájemci nakoupit s výraznou slevou.

Přednášky pro veřejnost o škodlivosti slunečního záření se budou konat v rovněž v úterý v kongresovém sále sále ve 12 a 13 hodin.

Melanom se může vyvíjet kdekoliv na kůži, včetně oblasti dlaní a plosek či nehtů.

Důležitá je správná ochrana před slunečním zářením a předcházení spálení kůže. A to již od narození, neboť účinky UV záření se v těle kumulují a mohou se projevit až po mnoha letech.

Nebezpečné kožní onemocnění se vyskytuje napříč všemi věkovými kategoriemi a to bez ohledu na pohlaví. Pravidelné kontroly proto odborníci doporučují nejméně jednou ročně.