Expozice připomíná nejvýznamnější železniční stavitele a podnikatele 19. století nejen šumperského kraje, ale celého Rakouska, firmu bratří Kleinů, která stavěla také mosty, viadukty, tunely.

Ve sbírkovém fondu šumperského muzea mají předměty s železniční tematikou bohaté zastoupení.

„Návštěvníci budou moci obdivovat například mazničky, lampičky plechové, petrolejové, olejové a karbidové, návěstní trubku a řadu dalších předmětu. Vidět lze i výrobky, které ve svých železárnách vyráběla firma bratří Kleinů,“ přiblížila Dagmar Tempírová-Kotrlá.

Nechybí ani ukázky železničářského slangu, kteří používají drážní zaměstnanci.

Nehoda  v Hradci nové Vsi
Šofér s 2,5 promile proletěl příkopem, trefil sloup a skončil na střeše

Nejmenší návštěvníci mohou obdivovat modely, které zprovozní studenti Střední školy železniční, technické a služeb. V muzeu budou mašinky jezdit vždy v úterý, středu a čtvrtek vždy od 12.30 do 15.30 hodin až do 29. června.

„Modely jsou majetkem školy, vždy je vystavujeme při různých příležitostech. Máme zde i nějaké nářadí, takže v případě technického zádrhelu si poradíme,“ řekl student Aleš Musial.

Výstava je také doplněna o interaktivní prvky, mezi kterými je mimo jiné vláček jezdící na vlastní pohon.

Děti si také můžou vyzkoušet některé pomůcky využívané na železnici, jako jsou železničářské čepice, výpravka a další, pro menší návštěvníky je připravený hrací koutek.

Parní lokomotiva zvaná Velký Bejček
Pod Sněžníkem budou v létě jezdit parní vlaky
Den otevřených dveří firmy Pars, 10. června 2017.
Tady se rodí vlaky. Lidé si prohlédli prostory firmy Pars