Napadení se odehrálo na parkovišti před budovou úřadu v ulici M.R. Štefánka..

„Úřednice zrovna vystupovala z vozidla a obviněná dvaadvacetiletá žena jí povalila na zem a několikrát udeřila pěstí do krku a zad. Dalšímu napadání zabránili zaměstnanci úřadu, kteří byli svědky celé události," uvedla mluvčí šumperské policie Marie Šafářová.

Rozzuřená žadatelka o dávky navíc po celou dobu incidentu všechny přítomné častovala nadávkami. Podle policejního protokolu vykřikovala, že je zmlátí i před ochránci zákona.

„Důvodem útoku byly nevyplacené sociální dávky, přičemž tuto agendu měla v kompetenci napadená úřednice," dodala Marie Šafářová.

Pracovnice má teď neschopenku

Zaměstnankyně úřadu práce musela vyhledat lékařské ošetření a v současné době je v pracovní neschopnosti. Agresivní klientku již policie obvinila z trestného činu násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Nyní je trestně stíhána na svobodě, soud může uložit trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Červencové napadení

Na Šumperku se letos nejedná o jediný incident ze strany žadatelů o dávky. V červenci policisté museli zpacifikovat návštěvnici úřadu, která žádala o mimořádnou pomoc v hmotné nouzi. Dvě pracovnice při vyřizování agendy nejdříve napadla slovně a pak do nich hrubě strčila. V tomto případě zaměstnankyně lékařskou pomoc vyhledat nemusely.

Agresivity přibývá

Nadávky ze strany žadatelů jsou ale v kancelářích běž­né.

V celé České republice podobných konfliktů přibývá. Agresivita klientů navíc roste, stejně jako počet fyzických napadení. Podle mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřiny Beránkové jsou bouchání do stolu, kopání do židlí, shazování počítačů a prásknutí dveřmi téměř na denním pořádku na všech kontaktních pracovištích.

„Mezi hlavní důvody, které vedou k napadání zaměstnanců, patří nespokojenost s výplatním termínem, rychlostí zpracování žádosti a následné výplaty dávek, s jejich výší či jejich nevyplacením v hotovosti,"vyj­menovala Kateřina Beránková. V neposlední řadě se na zhoršující situaci podepisují také alkohol a drogy.

Incidenty se nejčastěji odehrávají na pracovištích dávek hmotné nouze, kde z devětadevadesáti procent pracují ženy.

K zajištění bezpečnosti zaměstnanců používá úřad práce na svých pobočkách několik opatření. „Jedná se například o vyšší počet pracovníků v kancelářích, přepážková skla, navzájem propojené místnosti, SOS tlačítka, bezpečnostní kamery, pepřové spreje, ostrahu nebo pravidelné návštěvy městské a státní policie," přiblížila Kateřina Beránková. Zaměstnanci rovněž procházejí pravidelně školeními, aby věděli, jak jednat s problémovými klienty.