Kompostárna se nachází v prostoru supíkovické skládky. Její stavba začala letos v březnu a trvala půl roku. Tvoří ji asfaltová plocha s boxy pro přijímaný materiál a hotový kompost, garáže a technika: drtič dřevěného odpadu, překopávač nebo traktor s nakladačem.

Zařízení nechalo vybudovat Sdružení měst a obcí Jesenicka. Pro svazek to byla největší investice v jeho dosavadní historii. Náklady dosáhly 26,5 milionu korun, devadesát procent z této částky pokryla dotace.

Ředitel Technických služeb Jeseník Jan Prejda připomenul, že z objemu odpadů v popelnicích tvoří ten biologický zhruba třetinu. „Uložení tuny odpadu na skládce stojí třináct set korun. Předpokládá se, že tuna biologického odpadu bude stát zhruba pět set korun. To je velký rozdíl," upozornil Jan Prejda.

Předseda Sdružení měst a obcí Jesenicka Lubomír Žmolík vidí v nové kompostárně možnost, jak snížit poplatky za odpad.

„V Lipové-lázních nám lidé sypou do kontejnerů trávu a zbytky ze zahrady. Pak se velmi diví, že obec za tunu zeleného odpadu platí třináct set korun a že bychom mohli platit daleko méně, kdybychom měli jiný systém," poznamenal Lubomír Žmolík.

Obyvatelé rodinných a bytových domů v Jeseníku si již nyní mohou vyzvednout nádoby na biologický odpad. Zatím jich tak učinilo sto dvacet. První svoz biopopelnic se uskuteční 26. září.

Tříditelé bioodpadů v Jeseníku mohli získat patnáctiprocentní slevu na poplatcích za odpad. Návrh však posledním předvolebním zastupitelstvem neprošel. Ředitel Technických služeb bude na nově zvolené zastupitele apelovat, aby slevu zavedli.

„Novému zastupitelstvu budeme říkat argumenty, proč je vhodné slevu zavést. Je třeba, aby lidé byli motivováni. Pro město to přinese úsporu," řekl Jan Prejda.