Stavební firma již položila podkladní vrstvy rondelu a obrubníky, včetně těch u budoucích přechodových ostrůvků a nyní se pracuje na samotném povrchu. Po novém rondelu by se řidiči měli poprvé projet ve druhé polovině prosince. Příští rok se pak kolem okružní křižovatky vysází zeleň.

„Chtěli bychom se touto cestou omluvit všem občanům města za způsobené dopravní komplikace související se stavbou okružní křižovatky. Ačkoliv je naší snahou tuto stavbu realizovat za co nejmenšího omezení dopravy, bohužel se nám toto nedař. Tyto komplikace jsou způsobeny zejména použitými technologiemi při sanacích podkladních vrstev nové komunikace. Zdržela nás také přeložka optického kabelu zhruba o dva týdny. Oproti původní projektové dokumentaci jsme také museli přidat několik kusů uličních vpustí," vysvětlil Vladimír Maceček ze společnosti Strabag, která kruhovou křižovatku staví.

Investice, na niž se Olomouckému kraji podařilo získat dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava, přijde na 13,895 milionu korun. Kraj zaplatí samotnou stavbu okružní křižovatky a úpravy komunikace, jež vlastní. Na ní vzniknou pruhy pro cyklisty. Šumperská radnice přitom investuje do úprav částku přes pět milionů korun.

Uzavřena je až do skončení prací část ulice Šumavské v úseku mezi Temenickou a Anglickou ulicí a ulice Prievidzská u budoucího rondelu. Po celou dobu stavby je Temenická ulice obousměrně průjezdná.