Sraz historických armádních vozidel, který pořádá sběratel Vladimír Léhar ze Zvole, se letos uskuteční již potřicáté. A protože je letošní ročník jubilejní, bude ho doprovázet rozšířený program pro veřejnost.

Majitelé válečných veteránů z celé Evropy se utáboří na louce nad Zvolí směrem na Jestřebí. V sobotu 2. července se představí na Masarykově náměstí v Zábřehu, kam dojedou ve společné koloně.

„Kolona těžké techniky včetně pásových vozidel se vydá na cestu ze Zvole v devět hodin přes Jestřebí a Skaličku. Na zábřežské náměstí dorazí kolem 9.20 hodin. Tady bude až do šestnácti hodin k vidění těžká technika. Zbytek vyrazí na vyjížďku po okolí, která povede až na Lázek," pozval k účasti Vladimír Léhar.

Ten předpokládá účast asi dvou set vozidel z celé Evropy. Přijedou i sběratelé až z Norska se svou třínápravovou nákladní Tatrou, kterou tam zanechal wehrmacht, když tuto zemi okupoval.

Osmnáctitunový vůz FAMO

K hlavním tahákům bude patřit například nejtěžší německý tahač – osmnáctitunový vůz FAMO.

„Používal se k vyprošťování a odtahování poškozených tanků z bojiště nebo jako tahač pro přepravu těžkých břemen. Vzhledem k tomu, že je polopásový, byl schopný se dobře pohybovat i v terénu," popsal Vladimír Léhar jeden ze zajímavých vozů, které budou k vidění.

Představí se také například německý pancéřovaný transportér Hakl či polopásové jednotunové tahače Demag.

„K dalším zajímavým vozidlům patří osmitunový tahač Krauss Maffei, který používala německá armáda za druhé světové války k tahání kanonů, ale i auta a motocykly mnoha dalších značek, například Volkswagen, Krupp, Horch nebo BMW. Kromě německé techniky budou k vidění samozřejmě také vozidla používaná spojenci," doplnil organizátor srazu.

Kdo by se nedostal v sobotu na zábřežské Masarykovo náměstí, může se vydat ještě v neděli přímo do Zvole.

„Nejlepší čas je do půl deváté, než se vozidla vydají na vyjížďky po okolí, nebo potom po sedmnácté hodině," upřesnil Vladimír Léhar.

Přístup k louce ve Zvoli, kde bude k vidění přehlídka vojenské techniky, je z křižovatky na začátku obchvatu ve směru od Zábřehu, kde se odbočí na Jestřebí. Odtud je to na místo srazu veteránů asi sedm set metrů.