Třípatrová budova na náměstí v Žulové tvoří nástavbu nad prodejnou potravin. Visí na ní cedule s nápisem Hotelová část k prodeji.

„Máme informace o tom, že o ni má zájem člověk z Českého Těšína, který tam chce udělat ubytovnu," sdělil starosta Žulové Radek Trsťan.

Budoucnost objektu s kapacitou padesát lůžek dělá místním vrásky na čele. „Samozřejmě tu nic takového nechceme. Zřejmě by tam nastěhovali nepřizpůsobivé. Podívejte se do Javorníku, jaké s nimi mají potíže," řekla starší obyvatelka Žulové.

Nedaleký Javorník se zejména v letních měsících potýkal s problémovými lidmi, kteří se na náměstí opíjeli, obtěžovali okolí a tropili výtržnosti. Kvůli neudržitelné situaci si musela radnice najmout bezpečnostní agenturu, která na pořádek ve městě dohlíží.

Vedení Žulové nechce možnost vzniku ubytovny ve městě dopustit. Snaží se proto získat nemovitost do vlastnictví. Objekt jeho vlastník nabízí k prodeji za tři miliony korun. Radnice se pokouší vyjednat lepší cenu. Taková suma by totiž pro městečko s dvanácti stovkami obyvatel představovala citelný zásah do hospodaření.

„Buď bychom vzali peníze z rozpočtu, ale pak by zbylo méně finančních prostředků na další věci. Přemýšlel jsem i o veřejné sbírce občanů. Třeba by někdo peníze dal," uvažuje starosta Trsťan.

Objekt někdejšího hotelu patří zábřežskému družstvu Jednota. To jej k prodeji inzeruje řadu let. V minulosti i nyní se na bývalý hotel informovalo několik zájemců.

„Při rozhodování, kterému zájemci se bude případně nemovitost prodávat, se budou kromě prodejní ceny, která je určující, zvažovat i ostatní aspekty. Například záměr využití nemovitosti, reference či solidnost jednání zájemce," sdělil ekonomický náměstek spotřebního družstva Jednota Zábřeh Vladimír Konopas.

Zdůraznil, že družstvo je regionální firmou, která má zájem na pozitivní spolupráci s místními samosprávami.
Na Šumpersku a Jesenicku slouží jako ubytovny několik hotelů. Příkladem je penzion v Sokolské ulici v Zábřehu, který obývají sociálně slabí. V Šumperku mají podobné využití penziony v Anglické ulici a v Potoční ulici v místní části Temenice.

Existence ubytoven na sebe zpravidla váže řadu negativních jevů. Od obtěžování okolí hlukem až po krádeže. Zatím nejvážnější trestný čin, který se v regionu v souvislosti s ubytovnou stal, byl pokus o vraždu v ubytovně Jamajka v Zábřehu.

Recidivista Rudolf Langer tam loni v dubnu pobodal spolubydlícího. Poškozený přežil jen shodou šťastných náhod. Krajský soud poslal Langera za pokus o vraždu na 17 let do vězení. Muž se však odvolal k vrchnímu soudu.