Václavku zná každý houbař, v trsech roste na pařezech. Kuchařky z ní umějí vykouzlit výborný guláš či smaženici, o tom, že je schopná usmrtit vzrostlý strom, však ví málokdo.

„V atlasech se nepíše, že by byla parazitická. Původně rozkládala odumřelé dřevo, ale pokud má vhodné podmínky, tedy suché počasí, tak může skutečně strom zničit. Dostane se do kořenového systému, strom nemůže čerpat vodu a odumírá,“ řekl zástupce lesního správce Lesů České republiky Jiří Pňáček. Jeho slova potvrdil revírník Jiří Lisník, který má na starosti lesy nad Českou Vsí. Ve svém rajonu objevil zničující následky václavky už loni na podzim. Letos mu houba zabíjí stromy už na třech místech v revíru.

„Viděl jsem usychající smrky a myslel si, že mi v revíru řádí kůrovec. Při kácení jsme ale zjistili, že na některých stromech kůrovec není a přece jsou mrtvé. Když jsem odloupl kůru, objevil jsem bílé podhoubí václavky,“ řekl Jiří Lisník. Na důkaz přistoupil k čerstvému pařezu a odloupl kůru. Bílé plochy značící přítomnost václavky zářily dodaleka. Václavka za normálních okolností neškodí. Poslední roky jsou ale velmi suché. Stromy jsou oslabené a parazitu nedokážou vzdorovat.

„Problémy začaly už v srpnu 2005. Do listopadu nepršelo. Loni byl opět suchý podzim a letos je sucho od jara. Stromy jsou hodně oslabené,“ vysvětlil Lisník. Udivuje jej, že jako první odumírají ty největší stromy. Václavka klidně zlikviduje během chvilky i osmdesátileté smrky.
Česká Ves není jedinou lokalitou, kde houba usmrcuje stromy.

„Před pěti lety začala václavka řádit na Opavsku. Loni se houba objevila na Zlatohorsku. Letos jsme ji našli v České Vsi. Mám obavy, že pokud to tak půjde dál, parazit se rozšíří na celý region,“ posteskl si šéf jesenické pobočky Lesů České republiky Jaromír Latner.