Starosta Jeseníku Petr Procházka i ředitel Potravinářského učiliště Jeseník Josef Podhajský vyrážejí každoročně s lyžemi do hor. „Volné dny mezi svátky trávím aktivně - lyžuji jak na běžkách, tak i na sjezdovkách. Vyrážím na výšlapy, což je v poslední době, kdy není sníh, aktuální. Nevynechám však ani televizi, ale vybírám si, na co se podívám,“ uvedl Procházka.

Zdeňka Kainarová, ředitelka Základní umělecké školy Jeseník považuje za ideální kombinaci pobyt na čerstvém vzduchu při vánočních procházkách spojený s pohodou při setkáních s příbuznými a přáteli.
Šumperská herečka Bohdana Pavlíková si užívá závěr roku s rodinou. „Jelikož jsem celý rok odjetá od svých blízkých, snažím se o Vánocích všechny navštívit, takže je to takové popojíždění po Čechách. Ale pár klasických pohádek si ujít nenechám. Exotika mě neláká – chyběla by mi tam zvuková koláž koled linoucích se z obchodů a bytů, vůně tetiny vánočky, pokec s mamkou a babičkou,“ prozradila na sebe opora šumperského souboru.

Podobně je na tom i mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň, který vánoční svátky tráví v soukromí a po rodinných návštěvách. „Na Silvestra naopak vyrážíme do společnosti. Neumím si představit Vánoce pod ozdobenou palmou,“ dodal Svatoň.

A jak tráví svátky ředitel Šumperské nemocnice Radan Volnohradský? „Tradicí jsou návštěvy v rodině, a pokud to sněhové podmínky dovolí, tak lyžování. Konec roku pravidelně trávíme na Slovensku v termálních koupalištích,“ prozradil.

Hlavní cíl mohelnického starosty Zdeňka Jiráska je odpočinek. „Každý na to máme jinou metodu. Manželka se většinou zabývá svým velkým koníčkem, kterým je paličkovaná krajka, při čemž sleduje jako doprovodnou kulisu veškeré pohádky, jež televize vysílá. Já se pro změnu spíše věnuji sportu, televizi sleduji minimálně,“ dovolil nakouknout do soukromí starosta Mohelnice.

Zdenka Holubářová, ředitelka kina Oko v Šumperku, už zažila Vánoce v teple u moře. „Jednou jsme s manželem zkusili i exotiku. Trávili jsme Vánoce na Kanárských ostrovech. Moc jsme si to užili a pochvalovali, bylo to zvláštní trávit Vánoce u moře mezi palmami. Ale víckrát už to neuděláme,“ podotkla Holubářová.

Nyní dává přednost aktivnímu odpočinku a návštěvám přátel. „S jedněmi z našich přátel se navštěvujeme právě jen o Vánocích, i to má své zvláštní kouzlo. Vždycky si slíbíme, že musíme posedět během roku častěji, ale nikdy se nám to nepodaří,“ dodala šéfka šumperského kina.

Krkovičkové řízky podle Zdeňky Kainarové

Naklepané plátky z krkovičky naložíme na dva dny do silné česnekové pomády (rozmačkaný česnek, sůl, olej). Jako přílohu podáváme bramborový salát bez majonézy v nálevu z cukru, citronové šťávy, nakrájené cibulky a plnotučné hořčice. Přidáme nadrobno nakrájené okurky, sterilovanou papriku, mražený hrášek, na plátky řezaná vařená vejce, z uvařené mrkve vyříznuté hvězdičky.
Falešné bejlíz podle Zdeňka Davida

Svaříme dva litry mléka, dva vanilkové pudinky, tři vanilkové cukry, přimícháme tři až čtyři lžíce medu a necháme vychladnout. Do hrnce zalitého vodou dáme plechovku slazeného kondenzovaného mléka (250 ml), vaříme pomalu asi dvě hodiny. Necháme vychladnout. Pak nalijeme do vychlazené směsi mléka s pudingem. Rozšleháme (nejlépe v mixéru) a přilijeme rum dle chuti (půl až jeden litr).
Čokoládové řezy podle Zdenky Holubářové

120 g másla a 120 g cukru spolu utřeme a přidáme tři vejce (jedno po druhém), pak vmícháme 120 g strouhané čokolády, 120 g hladké nebo polohrubé mouky. Těsto dáme do vymazaného a vysypaného pekáče a pečeme zhruba půl hodiny. Upečené těsto rozřízneme a naplníme pařížským krémem, povrch polijeme citronovou polevou a dáme do chladna. Nakonec nařežeme na malé kostky.