Jasno o budoucí podobě vedení obce je už v Bludově i v Postřelmově. V Bludově zvítězila Občanská demokratická strana vedená dosavadním starostou Pavlem Stonem, která získala téměř třetinu hlasů. V patnáctičlenném zastupitelstvu bude mít šest zástupců, o jednoho více než dosud.

„Jasné vítězství naší kandidátky chceme promítnout do obsazení postů v radě obce. Ke spolupráci chceme přibrat zastupitele za KDU-ČSL a Nezávislou volbu. Vzhledem k výsledku hlasování předpokládám, že budu post starosty obhajovat," řekl Pavel Ston, který získal s přehledem nejvíc hlasů od voličů.

Změní se zřejmě jen obsazení postu místostarosty, kde má Milana Klimeše nahradit dvojka z kandidátky ODS, podnikatel Josef Ťulpík. Ustavující zasedání zastupitelstva by se mělo konat v pondělí 3. listopadu.

V Postřelmově jasně zvítězila kandidátka Nestraníků vedená starostou Jaroslavem Nimrichtrem. Získala téměř čtyřiačtyřicet procent hlasů a sedm mandátů z patnácti.

„Jednání dopadla dobře, dohodli jsme se na spolupráci s KDU-ČSL. Chceme pokračovat ve stejné spolupráci, jako tomu bylo v minulém volebním období," sdělil Jaroslav Nimrichtr, který bude svůj post obhajovat, stejně jako místostarosta Jiří Pumprla. Zastupitelé by se zde měli poprvé sejít 5. listopadu.

Se stejným termínem předběžně počítají také v Rapotíně. Zvítězilo zde hnutí ANO vedené starostou Pavlem Žerníčkem. Dostalo důvěru více než sedmatřiceti procent voličů a vybojovalo sedm křesel z patnácti.

„Vůči nikomu jsem se nevymezoval a jednal jsem se zástupci všech stran a hnutí. Podařilo se vyjednat nadpoloviční většinu spolu se Stranou svobodných občanů a Starosty a nezávislými," uvedl Pavel Žerníček, který získal od svých spoluobčanů nejvíce hlasů ze všech kandidátů.

Nového budou mít v Rapotíně pravděpodobně místostarostu. Petra Hebláka, jenž se dostal do zastupitelstva za KSČM, má nahradit Bohuslav Hudec ze Starostů a nezávislých.

V Novém Malíně se vedení obce radikálně promění. Dlouholetý starosta Josef Minář, který vedl obec od Sametové revoluce a voliči mu naházeli více než osm stovek hlasů, se už o starostenský post ucházet nechce.

„Je čas tuto funkci předat někomu jinému a v tomto směru také povolební vyjednávání probíhají. Na osobě mého nástupce jsem se předběžně shodli, ale vše bude jisté až po čtvrtečních schůzkách," uvedl Josef Minář.

Za největší úspěch své politické kariéry považuje fungování firmy, kterou obec založila. Ta dává práci desítkám místních obyvatel, z nichž většina by jinak byla odkázána na podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky. Firma v minulosti například postavila přístavbu mateřské školy nebo čističku odpadních vod.

Podle neoficiálních informací by se malínským starostou měl stát vedoucí stavebního odboru šumperské radnice Luděk Felkl, který ve volbách získal přes šest stovek hlasů.

S jistotou se obmění vedení ve Velkých Losinách. Dosavadní starosta Norbert Pfeffer totiž letos ve volbách nekandidoval. Ve funkci by ho ale mohl nahradit jeho předchůdce, ředitel společnosti Energotis Miroslav Kopřiva.

Ten byl lídrem kandidátky ČSSD, jenž v lázeňském městečku zvítězila. Sociální demokraté získali více než třiadvacet procent hlasů, což je ale o deset procent méně než před čtyřmi roky. Namísto pěti křesel zastupitelů tak budou mít jen čtyři. K většině osmi hlasů potřebují získat podporu alespoň dvou dalších stran či hnutí.

„Jednání stále ještě probíhají. Rádi bychom ke spolupráci přizvali Nezávislé a sdružení Ženy pro Losiny," řekl Miroslav Kopřiva. To by znamenalo těsnou většinu osmi z patnácti hlasů.

Zda se bude Miroslav Kopřiva po čtyřleté přestávce znovu ucházet o křeslo starosty, zůstává otázkou. „Čekají nás ještě další jednání. Jasno by mělo být po 30. listopadu," dodal Miroslav Kopřiva.

Jedná se stále ještě také v Libině, kde vyhrála TOP 09 vedená starostou Tomášem Kobzou. Dostala téměř sedmadvacet procent hlasů a obhájila čtyři místa v zastupitelstvu.

Naopak Starostové a nezávislí v čele s bývalou starostkou a nynější místostarostkou Janou Němečkovou o dva ze čtyř mandátů přišli. Předběhli je sociální demokraté, kteří mají tři křesla zastupitelů.

„Složení vedení obce stále ještě řešíme, domluveni zatím nejsme. Jednám se všemi subjekty. Snad už definitivně jasno by mohlo být v pátek 24. října," sdělil starosta Tomáš Kobza. Dodal, že by chtěl, aby složení orgánů obce odráželo výsledky voleb.