„Připravíme soutěž na zhotovení projektové dokumentace, teprve až po jejím dokončení můžeme o dotaci žádat. Příští rok už chceme být připraveni," uvedl šumperský místostarosta Tomáš Spurný s tím, že pokud vše půjde hladce, přestavba by mohla začít v roce 2018.

Parcely i stavby před vlakovým nádražím radnice už loni odkoupila od Českých drah za jedenáct milionů korun. Nyní se už také majetkově vypořádala s podnikem ČSAD, který provozuje autobusový terminál. Projekt bude mít město zcela ve své režii.

Přednádražní prostor po úpravách získá novou podobu, plánuje se zde odstavná plocha pro zájezdové autobusy i parkoviště. To budou využívat hlavně zaměstnanci firem, které sídlí za viaduktem.

Auta zde také mohou nechávat návštěvníci městské knihovny, která přesídlí do bývalé Masarykovy školy. Dlouhá budova, ve které se nyní nachází Česká pošta a prodejna barev, se bude bourat. Demolice čeká také nákladovou rampu. Na místě ale zůstane dům u viaduktu, ve kterém sídlí denní centrum Armády spásy.

Zároveň se začne spravovat autobusové nádraží, které má své nejlepší časy dávno za sebou. Rekonstrukce počítá s novými zastřešenými nástupními ostrůvky a chodníky, modernizovat se bude také výpravní hala.

Ta se sice podle starší studie měla přesunout o několik desítek metrů dál k Jesenické ulici, ale místo ní zřejmě bude stát nová budova pošty.

Autobusové nádraží v Šumperku bylo vystavěno v takzvané akci Z v letech 1973 až 1975. Od sedmdesátých let se na terminálu žádné velké opravy neprováděly.

Celý projekt úprav části Jesenické ulice si vyžádá náklady nejméně kolem šedesáti milionů korun. Dotace by mohla pokrýt až devadesát procent výdajů, maximálně však může činit padesát milionů. Šance na její získání jsou prý velké.

„Aktuální dotační titul je zaměřený na výstavbu a modernizaci přestupních terminálů a samostatných parkovacích systémů jako významných uzlů veřejné dopravy," uvedla mluvčí radnice Olga Hajduková.