Druhé místo v soutěži obsadila obec Černá Voda na Jesenicku, na třetí metu dosáhla obec Náklo z Olomoucka.

Krajské kolo soutěže Vesnice roku Olomouckého kraje se letos konalo už po jedenácté.

Pořadí vítězů krajského kola soutěže:

1. místo a Zlatá stuha – Radslavice (Přerovsko)

2. místo – Černá Voda (Jesenicko)

3. místo – Náklo (Olomoucko)

Modrá stuha za společenský život – Hradčany (Přerovsko)

Bílá stuha za činnost mládeže – Dlouhá Loučka (Olomoucko)

Oranžová stuha za spolupráci se zemědělským subjektem – Skalka (Prostějovsko)

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí – Citov (Přerovsko)

Do krajského kola soutěže Vesnice roku 2012 se přihlásilo celkem 20 obcí Olomouckého kraje.

O titul Vesnice roku 2012 Olomouckého kraje soupeřily obce Babice, Císařov, Citov, Černá Voda, Dlouhá Loučka, Hradčany, Kralice na Hané, Loučná nad Desnou, Mořice, Náklo, Potštát, Radslavice, Rouské, Ruda nad Moravou, Skalka, Sušice, Uhelná, Velká Kraš, Veselíčko a Všechovice.

Desetičlenná hodnotitelská komise navštívila všech dvacet přihlášených obcí ve dnech od 11. do 18. června 2012.

Stotisícová odměna

Radlsavice, obec, která má okolo jedenácti set obyvatel, obdržela od hodnotící komise nejvíce bodů především za zapojení občanů do dění obce, aktivní využití volného času nebo za využívání dotací ke svému rozvoji.

„Radslavice jsou hezká obec, má šikovné lidi, kteří mají co ukázat. Zdá se, že to komisi oslovilo a posunuli nás na metu nejvyšší," řekl chvíli po vyhlášení výsledků starosta obce Stanislav Jemelík.

Poznamenal, že se poprvé do soutěže přihlásili v roce 1999, od té doby se hlásili téměř pravidelně. Obec získala v roce 2000 modrou stuhu a místní knihovna byla dvakrát vyhlášená jako nejlepší v regionu.

Kromě účasti v celorepublikovém finálovém kole soutěže, na obec se Zlatou stuhou čeká i stotisícová odměna.

„Radslavice splnily veškerá kritéria a podmínky soutěže. Mají z každého něco, nesoutěží jen pro kulturní, společenský život nebo jen pro zapojení mládeže, dobře i plánují činnosti, mají všechno dohromady. Komisi to oslovilo. Navíc z prezentace, kterou si na nás připravili, s velkou účastí lidí, bylo vidět, že obec žije celá. Kam jsme se pohnuli, tam byli místní. Byly vidět spolky a veškeré zapojení. Celá komise se na tom jednomyslně shodla," uvedl předseda hodnotící komise a starosta obce Tučín Jiří Řezníček.

Náklo: Letos jsme se lépe připravili

Z Olomoucka se v soutěži nejvýše umístila obec Náklo, která nakonec skončila na třetí příčce.

„Loni jsme se do soutěže hlásili poprvé. Letos jsme se nachystali lépe a jsem překvapený. Nečekal jsem, že to dotáhneme tak daleko. Je to především poděkování spolkům a všem, kteří se do přípravy zapojily a nejen do ní. Je to poděkování a ocenění za celý rok práce. Určitě se přihlásíme i příští rok, třetí místo nás vyburcovalo, že to má smysl, takže se určitě přihlásíme," řekl starosta Nákla Marek Ošťádal.

Soutěžilo 25 obcí, nejvíc z Přerovska

Zvláštní ocenění pak získaly i další obce. Modrou stuhu za společenský život dostala obec Hradčany na Přerovsku. Obec Dlouhá Loučka z Olomoucka vybojovala bílou stuhu za činnost mládeže.

Obec Citov na Přerovsku dobře pečovala o zeleň a životní prostředí, za svou činnost získala zelenou stuhu. Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu obdržela obec Skalka na Prostějovsku.

„Hlásili jsme se po páté a získali jsme druhé ocenění. Poprvé jsme získali bílou stuhu, tedy za činnost mládeže. Potěšilo nás to, měli jsme kvalitní soupeře," uvedl starosta Skalky Antonín Frgal.

Soutěže se zúčastnilo celkem dvacet obcí z pěti okresů Olomouckého kraje. Z Jesenicka tři obce, dvě ze Šumperska, tři z Prostějovska, tři z Olomoucka a devět z Přerovska. Každá obec byla o návštěvě komise dopředu informovaná a na prezentaci měla k dispozici devadesát minut.

„Hodnotitelská komise věnovala návštěvám obcí a vyhodnocení soutěže více než sto hodin a po Olomouckém kraji najezdila přes 820 kilometrů. Navíc musela absolvovat cesty na kole, jako adrenalinový zážitek mohla působit cesta na válníku pro převoz zemědělského zvířectva, či jízda na žebřiňáku taženém koňským spřežením. Nechybělo moc a letěli jsme i balonem," uvedl Řezníček.

Soutěž podporuje i olomoucké hejtmanství. Z krajského rozpočtu je letos na ocenění vítězných obcí vyčleněných 500 tisíc korun. Vítěznou obec oceňuje prostřednictvím dotace ministerstvo pro místní rozvoj.

„Tradičně oceňujeme druhé a třetí místo v krajském kole soutěže formou finančního daru ve výši 100 tisíc korun. Dále udělujeme speciální finanční ocenění čtyřem obcím ve výši 50 tisíc korun," uvedl náměstek hejtmana Pavel Horák.

V loňském roce zvítězila v kraji obec Skalička na Přerovsku, která se nakonec umístila v celorepublikovém souboji na třetí příčce.