Děti nadšeně skládaly pestrobarevné díly aut a vláčků, k nimž autoři přidali i malou garáž a také polici na uložení hraček.

„Vyráběli je tři vězni z oddělení prvotrestaných. Jsou ve věku do šestadvaceti let, dva z nich mají doma malé děti a vesměs je čekají dlouhodobé tresty. Na hračkách dělají ve svém volném čase a jsou za tu práci velmi vděční, protože se dostanou z pryč z cely a z ubíjejícího stereotypu,“ řekl vychovatel z oddělení prvotrestaných Radek Špička. O kroužek, který vede, je mezi vězni velký zájem, ale dílnička je malá, takže zaměstnat v ní může jen tři odsouzené. „Vybírám ty, kteří mají vztah ke dřevu. Samozřejmě musejí být bezproblémoví, protože se jim do rukou dostanou různé nástroje a mohli by je zneužít,“ dodal vychovatel.

Při výrobě hraček se vězni inspirují různými katalogy. Používají přitom odpadový materiál z výroby nábytku, která má ve věznici dlouholetou tradici.
Školka si daru velmi cení. „Dřevěné hračky jsou hodně drahé a nerozbijí se tak snadno jako ty plastové. Jsme malá školka a s financemi musíme šetřit,“ řekla ředitelka školky Taťána Zubíková.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika