Obě tyto oblasti jsou na tom z celého Olomouckého kraje nejhůře. Vyplývá to z prvních zjištění revírníků.

„Zatím se nedá mluvit ještě ani o odhadu škod, ten budeme mít k dispozici nejdřív ve středu. Podle prvních informací z terénu vichr položil asi sedmdesát tisíc kubíků dřeva,“ uvedl ředitel Krajského inspektorátu Lesů České republiky Vlastimil Štefl.

Na Jesenicku byla o víkendu síla vichru mnohem nižší než při loňském orkánu Kyrill, který 18. a 19. ledna 2007 poslal k zemi 120 tisíc kubíků dřeva. Vichřice Emma postupovala ze severozápadu republiky přes střední Čechy k jihovýchodu, takže Jeseníky zůstaly na jejím okraji.

Zato škody na Zábřežsku a Prostějovsku budou hodně vysoké. Vítr tam ničil mladé i staré porosty a způsoboval jak plošné kalamity, tak jednotlivé vývraty a zlomy.

„Škody mohou být proti prvním informacím mnohem vyšší, ale o kolik, to se teď nedá ani odhadnout. Jak se revírníkům podaří své revíry projít, budou se informace postupně zpřesňovat,“ dodal Štefl.

Lesníci zároveň nedoporučují v těchto nech vycházky do lesa. Stromy jsou poškozené a i když se už vítr uklidnil stromy mohou padat dál.