„Vznikla další srubová stavba. Budou v ní ukázky řemesel, kovárna a obytná místnost. Dále byly postaveny dvě strážní věže a tavicí pec na zpracování rudy," shrnula vedoucí Městských kulturních zařízení Zlatých Hor Gabriela Kotasová.

Srub se nachází hornické osadě, dolní části Zlatorudných mlýnů. Tvoří uzavřený dvorec a návštěvníci se zde seznámí se středověkým životem.

„V pravé části bude kovárna. Už se v ní nachází kovářská pec, bude tu doinstalováno dmychadlo a nářadí, které do kovárny patří," řekl vedoucí městského muzea ve Zlatých Horách Marian Čep.

„V budově naproti bude chlebová pec, hrnčířský kruh a obytná místnost, ve které horníci spali či stolovali," doplnil Marian Čep. V těchto měsících město do budovy pořizuje vybavení a vzniká průvodcovský koncept. První návštěvníci do ní zavítají v květnu.

Nová stavba přibyla též do areálu zlatorudných mlýnů, které leží dvě stě metrů proti proudu říčky Olešnice. Budova s replikou tavicí pece na zpracování zlatonosné rudy skrývá ve svém nitru velké měchy, které do pece vhánějí vzduch. Linka na zpracování rudy je tak po dlouhých letech kompletní. Opodál se nacházejí mlýny, v nichž se zlatonosná hornina drtila.

Zlatokopecký skanzen dobudovala zlínská firma Manax. Zakázku získala s cenou jedenáct milionů tři sta tisíc korun.

Zlatohorský skanzen čeká v letošním roce významná akce. Od 19 do 21. srpna se zde uskuteční otevřené mistrovství České a Slovenské republiky v rýžování zlata.