V okrese Šumperk se k ní hlásí asi padesát lidí. To stačí na vytvoření samostatného sboru, který funguje od roku 1996. Sídlo má v Zábřehu, má profesionálního pastora a jeho členové se scházejí každou neděli v devět hodin na bohoslužbách v Katolickém domě. Tam má církev i kancelář a v klubovně pořádá pravidelná setkání svých členů a sympatizantů.

Letnice

Z hlediska věrouky a praxe se Apoštolská církev řadí mezi takzvané letniční církve, které představují třetí nejvýraznější proud současného křesťanství. U nás toto hnutí zapustilo kořeny v roce 1905, nejprve ve Slezsku. Pojmem letniční se tyto církve označují podle židovského svátku letnic, během nichž podle Nového zákona sestoupil padesát dnů po smrti Kristově na jeho učedníky Duch svatý, a obdařil je duchovními dary a schopnostmi, díky nimž mohli šířit evangelium.

Podobnou zkušenost zažili i křesťané, kteří na přelomu 19. a 20. století toužili prožívat plný vztah s Bohem a nechtěli být jen nedělními křesťany. „Nechceme, aby víra byla jen přívažkem života, jedním ze zájmů, které v neděli přivedou člověka do kostela, ale aby prostupovala celý jeho život. Církev by neměla být formální institucí, ale mělo by to být společenství lidí, uprostřed nichž je Bůh. Vedeme naše členy k tomu, aby si nedrželi víru jen pro sebe, ale aby oslovovali i své přátele a lidi, kteří mají problémy a potřebují pomoc,“ vysvětluje věrouku Tomáš Pohanka.

Sám se stal věřícím až po vysoké škole. Vystudoval teoretickou kybernetiku a léta pracoval jako programátor a správce počítačových sítí, pak ale už z časových důvodů nešlo spojit zaměstnání a práci pastora, a tak se stal v roce 2002 pastorem na plný úvazek. Právě přistěhováním jeho rodiny se čtyřmi dětmi do Zábřehu tady Apoštolská církev zapustila kořeny.

Mladí lidé

Členové zábřežského sboru se scházejí po skupinkách i v bytech, organizují výlety, jednou za měsíc pořádají odpolední shromáždění na určité téma zvané Čas pro tebe, děti jezdí v létě na tábory takzvaných Royal Rangers, což je určitá obdoba skautů.

„Tábory jsou otevřeny i ostatním dětem, přihlásit se může kdokoliv, letos bude tábor u Slezské Harty,“ nechal se slyšet Tomáš Pohanka a pokračoval: „Hlásí se k nám hodně mladých lidí. Setkáváme se s názorem, že v běžném kostele jim mše nic neříká, ale oslovuje je moderní pojetí bohoslužby u nás.“

Svědectví

Součástí mše jsou chvály doprovázené hudební skupinou a kázáním pastora, ale je tu i prostor pro svědectví, tedy promluvy členů sboru o tom, co prožili, v čem Bůh jednal v jejich životě. Pro děti organizuje církev nedělní školu, kde se děti seznamují s věroukou formou her a vyprávění.

Za nacistické okupace i v době komunismu byla Apoštolská církev zakázána, povolena byla až v lednu 1989. Dnes je členem Ekumenické rady církví. Má asi 7040 členů, 41 sborů a 58 diaspor, tedy malých skupin křesťanů, které jsou odkázány na duchovní vedení sboru. V Olomouckém kraji existuje sbor pouze v Zábřehu, Olomouci a Prostějově, zábřežský má ještě skupinky v Šumperku a Mohelnici.