Bez proudu se musela na čas podle informací společnosti ČEZ obejít až tisícovka domácností.

Potíže se silným větrem začaly na Jesenicku ve čtvrtek krátce po sedmé hodině ranní. „Podle odhadu je tisícovka domácností bez elektřiny. Důvodem jsou popadané stromy nebo větve na drátech vedení nebo vlivem rozhoupání drátů došlo na vedení ke zkratu,“ uvedl po deváté hodině dopoledne mluvčí ČEZ Jaroslav Jurča.

Největší problémy byly v Ostružné, na Ramzové, v Branné, Lipové–lázních a České Vsi. Vše měl na svědomí jeden strom, který na vysokém napětí zpřetrhal hned tři vodiče a odstavil tak hned pět obcí od proudu.

„Hodně jsme se toho větru báli. Předpovědi byly děsivé. Na balkoně mi létaly židličky. Vítr byl opravdu silný tak, jak meteorologové slibovali, ale elektřina nešla jen asi dvacet minut. Teď už je vše v pořádku a jen doufám, že se nic horšího nestane,“ řekla Miroslava Bendeková (nez.), starostka Ostružné, pod kterou spadá Ramzová i Branná.

Na Šumpersku se museli energetici vypořádat s poruchami na nízkém napětí přímo v Šumperku a v Petrově nad Desnou.

Energetici vyslali do terénu techniky, kteří od rána pracovali na odstranění závad. „V 10.34 se nám problém podařilo vyřešit,“ informoval Jurča.

Vítr ale škodil i na nízkém napětí. Dodávky elektřiny se tak zastavily u některých domácností v Jeseníku, Adolfovicích, Mikulovicích, České Vsi a Dolní Lipové.

„Na Šumpersku se snažíme vyřešit problémy v Sobotíně, Dolní Studénce a v Petrově nad Desnou. Problém je, že všechny závady neodhalíme, dokud nepřijdou lidé domů a neohlásí nám je. Do večera by se měl vítr utišit. Do té doby se budeme snažit závady odstranit. Přibývají ale případy na Olomoucku. Pokud se bude počet poruch v dalších částech kraje zvyšovat, tak nemůžu zaručit, že elektřina do večera skutečně všude půjde,“ obával se Jurča.

Plné ruce práce měli i hasiči. Jen na Jesenicku spadlo sedm stromů, kvůli kterým museli vyjíždět do terénu. „Stromy popadaly v Lipové–lázních, Mikulovicích a Ondřejovicích. Žádná komunikace ale nemusela být uzavřená,“ informoval ve čtvrtek odpoledne dispečer olomouckých hasičů. Hasiči museli pracovat rychle, aby byl provoz na komunikaci zachován.

„Vyjíždět jsme museli i do Černé Vody, kde nalomená lípa ohrožovala prodejnu. Ve Vápenné zase vítr očesal střešní krytinu a hrozilo zde nebezpečí úrazu,“ dodal velitel jesenické stanice Jan Pastucha. S odstraňováním uvolněných plechů ze střech měli záchranáři práci i v dalších obcích. Žádné vážnější problémy ale vítr nezpůsobil.

Stromy blokovaly koleje, vlaky měly zpoždění

Jesenicko - Vítr potrápil i železničáře a cestující. První spadlý strom překvapil šest minut po sedmé hodině ranní strojvedoucího, který řídil vlak ze Žulové do Velké Kraše. Strojvedoucí stačil vlak včas zastavit a po dvaceti minutách, které trvalo odstranění kmenu z kolejí, mohl pokračovat v jízdě.

Další strom zatarasil trať z Lipové–lázní do Vápenné. „Trať byla nesjízdná od osmi hodin deseti minut do deváté hodiny. Dva vlaky jsme nahradili autobusovou dopravou,“ řekl přednosta jesenické stanice Zdeněk Šramko.

Dva spadlé stromy zastavily i mezinárodní dopravu na úseku Mikulovice – Glucholazy. Poprvé trvalo technikům na polské straně odstranění kmene z kolejí půl hodiny. Sotva soupravu v 8.42 hodin pustili, museli trať opět zavírat. V devět hodin spadl totiž na koleje další strom. „Od devíti hodin a dvaceti minut už ale máme všechny tratě sjízdné,“ řekl Šramko.