„Teprve začínáme, mohou nastat překvapivé zvraty, takže zatím nechci předjímat, s kým se spojíme do koalice," sdělil Jan Přichystal za Českou stranu sociálně demokratickou, která v obecních volbách získala pět mandátů ze sedmadvaceti možných. Stejný počet míst v zastupitelstvu má kandidátka nezávislých vedená současným starostou Zdeňkem Brožem.

„Jednotlivá uskupení oslovím. Myslím, že do konce týdne by mohlo být jasno," sdělil Zdeněk Brož.

Již nyní je skoro jisté, že poklidné velké koalici, která se v šumperském zastupitelstvu vytvořila v minulém volebním období, odzvonilo. Roli opozice již opatrně avizovali kandidáti ze sdružení ANO, kteří mají čtyři mandáty. „Za svým volebním programem si budeme tvrdě stát, takže si dovedu představit, že si čtyři roky odpracujeme v opozici. Rádi bychom se zaměřili především na městské finance, takže budeme usilovat o finanční výbor," uvedl lídr kandidátů ANO Martin Janíček. Finanční výbor, který se zpravidla výrazně podílí na tvorbě městského rozpočtu, minulé volební období vedli komunisté. Ti mají nyní čtyři mandáty a není vyloučeno, že se o jejich přízeň budou ucházet jak nezávislí, tak i sociální demokraté.

„Vyjednávání budou asi hodně složitá. Samozřejmě, některé strany mají ve svých volebních prohlášeních, že s komunisty spolupracovat nebudou. Bude to zajímavé," sdělil František Merta, který ve volbách z devátého místa přeskočil i lídra komunistické kandidátky Pavla Horáka.

Přetahovaná zřejmě nastane i o dva zvolené kandidáty, kteří reprezentovali ODS. Lídrem byl Ondřej Polák, který šel do voleb jako nezávislý.

„Čekám, až mě někdo osloví. Jako nezávislý nejsem vázaný stranickými pokyny, takže uvidím, co pro mě bude přijatelné," sdělil Ondřej Polák. Poklidné vody šumperského městského parlamentu ale zřejmě zčeří dva kandidáti uskupení PRO REGION a Pirátů. Ti už při volební kampani velmi ostře kritizovali starostu Zdeňka Brože a velmi aktivní chtějí být i v zastupitelstvu.

Možné koalice:
Nezávislí (5) + KSČM (4) (5) + ANO 2011 (4) + KDU ČSL a nezávislí (3)
ČSSD (5) + ANO 2011 (4) + PRO – REGION a Piráti (2) + KDU ČSL a nezávislí (3)