S jejich přípravou začínají v Lošticích už během léta. „Přípravy trvají asi měsíc až měsíc a půl. Nejprve je potřeba navrtat ořechy, namalovat na ně obličeje, nastříhat filc na jazyky, vyrobit límce a rohy z molitanu. Samotná kompletace pak trvá asi měsíc a pracuje na ní jedenáct lidí," říká vedoucí chráněné dílny Eva Vařeková. V těchto dnech putují z Loštic do Rakouska poslední várky Krampusů.

Na stojánek se dvěma špejlemi se napichují sušené švestky, které tvoří nohy a ruce. Bříško mají čertíci vytvořené z fíků. Do horního se zapíchne drátek s metličkou. Pak se nasadí červený límec, na něj ořechová hlavička s molitanovými růžky a připevní se řetěz. Na závěr dostane každý čertík ocásek. Vše je ruční práce. Každý Krampus je proto originální.

Na výrobu čertů letos v Lošticích spotřebovali přes patnáct set kilogramů ovoce. „Jen švestek bylo asi devět set kilo. K tomu je potřeba připočíst zhruba šest set kilogramů fíků a přibližně sto padesát kilogramů ořechů," vypočítává Eva Vařeková.

Výroba Krampusů byla u našich jižních sousedů lidovým zvykem před svátkem svatého Mikuláše. Dnes už si je ale většina lidí raději koupí v obchodních řetězcích, pro něž je v Lošticích vyrábějí.