Jak policie v těchto případech postupuje? Závažné trestné činy, jako je vražda nebo loupežné přepadení, si ihned přebírají krajští kriminalisté. V případě Šumperka jsou to policisté z Olomouce a Ostravy.

Pokud není pachatel dopaden do čtyř dnů, je ustaven speciální vyšetřovací tým. Ten zahrnuje desítky policistů, kteří prověřují všechny možné verze. Zatímco u jiných druhů trestné činnosti je lhůta k objasnění třicet dní, a pokud šetření nepřinese výsledky, případ se odkládá, u vražd je lhůta delší. „Intenzivní vyšetřování trvá zhruba půl roku, v případě, že se objeví nové poznatky, i déle,“ dodal Klézl.

Sami policisté připouštějí, že případ neobjasněné šumperské vraždy je zvláštní. Obětí vraha se stala matka dvou nezletilých dětí, která pracovala jako prodavačka.

Ráno 14. dubna krátce před sedmou hodinou ranní šla jako obvykle venčit svého vlčáka. Před panelovým domem ve Finské ulici ale ženu překvapil vrah a jednou ranou ji střelil do hlavy perkusním revolverem.

Pak vrah beze stopy zmizel, policii se nepodařilo najít ani vražednou zbraň.

Policisté začali vycházet ze dvou verzí možného motivu. První domněnkou kriminalistů byly rodinné neshody. Zavražděná žena se totiž od svého manžela v Postřelmově odstěhovala a na řadu mělo přijít vzájemné majetkové vyrovnání. Rodina jejího bývalého partnera vlastní v Postřelmově dva domy a vztahy mezi zavražděnou a jejím tchánem byly napjaté.

I když manžela zavražděné ženy zhruba po dvou týdnech policie zatkla a provedla u něho domovní prohlídku, po vypršení zákonné lhůty určené k zadržení zase podezřelého propustila.

Ještě více se zdá přitažená za vlasy druhá verze, s níž policisté pracovali. Ta totiž tvrdila, že pachatelem je člověk závislý na drogách, který střílel zcela bezdůvodně. Žena prostě byla v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Na další výsledky vyšetřování policisté uvalili informační embargo. Jediné, co potvrdili, že dosud žádnou podezřelou osobu, která by měla s vraždou něco společného, nezadrželi.

Jedno trestní oznámení ale přece jen v případu padlo. Podal jej tchán zastřelené Hany Škorpilové na její matku. Ta jej totiž označila jako osnovatele vraždy. Záběry s tímto tvrzením odvysílala televize ve zpravodajských relacích. „Oznámení se prošetřuje,“ potvrdila mluvčí šumperské policie Marie Šafářová.