Jídlo přímo na ulici včetně extrémních a zahraničních kuchyní připravovali vyhlášení kuchaři zájemcům v sobotu 19. května v Zábřehu. A to v rámci tzv. food festivalu, který pořadatelé z místního sdružení Na talíři organizovali již potřetí.

„Připravili jsme speciální omáčky nejen na špagety,“ pochlubil se horkou novinkou Olin Bezchleba ze zábřežské rodinné konzervárny Via Delicia.

„Nachystali jsme ji ve slané i sladké variantě a ve výběru nejrůznějších chutí,“ lákal k připraveným ochutnávkám.

Nehoda u Bratrušova
Auto se skoulelo ze silnice, další skončilo ve stromě

Zákazníci sázeli na klasiku a dávali přednost jeho medailemi ověnčenému kotlíkovému guláši, anebo také o pár stánků dál steakům z krokodýla, žabím stehýnkům nebo smaženému hmyzu.

„Zatím jsem se nezastavil,“ konstatoval od rozpáleného grilu zástupce hněvkovského chovu skotu.

„Snažíme se ubrat z té obrovské fronty, ale zatím se nám to moc nedaří,“ okomentoval zájem o minihamburgery z masa mladých býčků.

„Jsme u palačinek, já nechci pryč,“ nedalo se o pár stánků dál odbýt dítko rodičů spěchajících za hmyzími dobrotami.

A podobně tomu bylo u většiny dalších prodejců, kteří se celý den snažili, aby zákazníky chutěmi svých pokrmů nezklamali.

„Chutí tu máme letos opravdu bezpočet, prodejci je v rámci nejrůznějších národních kuchyní nabízejí ve více než pětatřiceti stáncích,“ shrnul nabídku pořadatel Vratislav Jarmar, který nyní přemýšlí, kam dál rozšířit prostor pro food festival, který v letošním roce kromě ulice Farní zabral i amfiteátr a travnaté plochy před zámkem. (vab)

Vizualizace revitalizace sídliště Severovýchod v Zábřehu. Takto má vypadat hlavní chodník mezi školním hřištěm a panelovými domy.
Zábřeh plánuje revitalizaci největšího panelového sídliště. Takto má vypadat