Ani v ekonomické krizi se nechce držet při zdi vedení Unity v Bílé Vodě na Jesenicku. Jediná výrobna hostií v republice, kde se na speciálním stroji pečou i lázeňské oplatky, chce rozšířit výrobu a dát práci dalším lidem.

„Daří se nám výrobu zvyšovat. Hlásí se nám stálí i noví zákazníci. Připravujeme nové druhy oplatků. Nebudeme dělat jen sypané, ale i mazané oplatky, o které je mezi odběrateli velký zájem. Kvůli tomu ale musíme koupit nové stroje a rozšířit prostory,“ uvedl ředitel Unity Milan Uhlíř.

Přístavba budovy a nákup nových strojů si vyžádá investici za šest milionů korun. Potřebné finance Unita ve své kase nemá. Proto chce už v červnu požádat o dotaci z Evropské unie.

„Jestliže se nám podaří uspět, tak už na podzim můžeme začít stavět a v příštím roce bychom mohli začít péct nové druhy oplatků,“ řekl Uhlíř. Namísto posypu se vybraný krém umíchá s tukem. Jaké přesně nabídnou zákazníkům příchutě na nových druzích oplatků, to prozatím v Unitě neřeší.

„Určitě budeme oplatky mazat nugátem. Výborný je i vaječný likér. U dalších příchutí budeme zkoušet, co bude lidem chutnat,“ sdělil Uhlíř.

Zaměstnanci s nápadem souhlasí. „Jsem pro. Naše nabídka bude tím pádem kompletní. Po mazaných oplatcích byla poptávka a hlavně by přibyly nové pracovní příležitosti, což je u nás důležité,“ uvedla Miluše Mrázková, která v Unitě pracuje téměř čtyři roky.

Bílá Voda má v regionu nepříjemné prvenství. V obci je více jak dvaadvacetiprocentní nezaměstnanost. Rozšíření výroby by přineslo vznik minimálně čtyř nových míst.

Hostie se v Bílé Vodě pečou od roku 1984. Tehdy u strojů stály řádové sestry premonstrátky, které se v roce 2001 vrátily na Slovensko. Od té doby pracují v Unitě jen civilní zaměstnanci, kteří rozšířili výrobu o lázeňské oplatky. Zvláštností Unity je, že své oplatky prodává ve speciálních krabičkách s fotografiemi Bílé Vody, poutního místa Maria Hilfe a dalších míst podle přání zákazníků.

„Máme v nabídce přes osmdesát druhů krabiček. Leží v tom sice docela hodně peněz, ale nedá se nic dělat. Je to přání zákazníků a my za nimi jezdíme po celé republice, ale i na Slovensko a do Polska. Musíme nabízet, o co je zájem, a díky tomu žijeme,“ dodal Uhlíř.