Což je důkazem toho, že cestovatelů je v Zábřehu a okolí víc než dost. K letošní desítce patří Zábřežané Pavel Böhm, Vratislav Jarmar, Vladimír Maňka a Josef Morávek, další autor Bohumil Blažíček je z Postřelmova, Magda a Martin Novákovi z Lupěného, Martin Půr z Mohelnice a Vladimír Šimek z Bludova. Raritou je poslední vystavující – Tibeťan Karma Tsering, jehož snímky přivezla z Tibetu Magda Nováková.

„Nejen horolezci potřebují odvahu. Potřebuje ji každý člověk, aby se zvedl ze židle a vydal se do světa, dál než k oknu internetu,“ řekl v úvodu vernisáže horolezec Josef Morávek, který vystavuje už podruhé – tentokrát snímky z loňské výpravy do Tibetu na osmitisícovku Shisha Pangma.

Další snímky zvou do Izraele, Spojených států, Austrálie, na Island a Nový Zéland a také na Podkarpatskou Rus a na plavbu kolem světa na plachetnici Victorie.

Výstava zahájila pátý ročník tradičního festivalu cestovatelů, dobrodruhů a recesistů nazvaný Welzlování.

Atraktivní pro diváky budou zejména dva recesistické závody. Při prvním z nich, Welzlově kufru, který se koná 26. ledna, usilují soutěžící v co nejkratším čase uběhnout trasu na kopci Humenec.

Závod přitom musejí absolvovat s kufrem v ruce, protože právě s kufry zastihlo oko neznámého fotografa Eskymo Welzla po jeho příjezdu do Zábřeha. Ve druhém recesistickém klání tahají čtyřčlenné posádky sáně na Masarykově náměstí.

Letos odstartují v neděli 10. února. O závěr festivalu se postará 16. února soutěžní přehlídka filmů s cestovatelskou tematikou Welzlovo filmobile.

Recese nechyběla ani ve čtvrtek na vernisáži výstavy. Její návštěvníci dostali recept na tibetský čaj, který má ovšem pro nás nedostupné přísady – do vody se musí přidat i jeden chlup z jaka a lžička jačího másla.

„Splnil se malý sen. Když jsme v roce 2004 s festivalem začínali, doufali jsme, že se podaří založit tradici. Povedlo se, svědčí o tom bohatý program letošního Welzlování,“ řekl jeden z organizátorů festivalu Milan Kratochvíl.