„Musím říct, že je to docela smutný pohled. Ale je pravda, že většina kaštanů je uvnitř vyhnilá nebo úplně dutá, takže asi bylo kácení nutné. Přece jen, nic netrvá věčně a i stromy někdy dožijí. Doufám, že zde vysadí novou alej, která bude za pár let stejně krásná," řekl Zábřežan Rudolf Jílek, který při procházce parkem s pejskem obhlížel práci dřevorubců.

Velké kácení je součástí projektu na revitalizaci parku, do kterého se pustila zábřežská radnice. „Odborníci posoudili zdravotní stav všech téměř tří stovek inventarizovaných dřevin a navrhli řešení. Kromě kácení poškozených, nebezpečných a neperspektivních stromů a výsadby nových alejí budou vysazeny i další stromy do skupin nebo solitérně," popsal práce starosta Zábřehu František John.

Centrální alej budou tvořit duby, stromořadí podél Moravské Sázavy bude opět z jírovců. Odborná firma provádí také zdravotní a bezpečnostní řezy na stromech, které není nutné kácet.

Na obnovu parku se použijí především domácí druhy, jako je lípa, javor, dub, ale také zajímavé a neobvyklé dřeviny, například magnolie, ambroň nebo jedlovec.

Celkem bylo nutné pokácet devětašedesát stromů, nově vysazeno jich bude pětapadesát. Dvaatřicet z nich bude součástí dvou nových alejí.

Množství vysazených stromů převyšuje pokácené, protože se aleje budou vysazovat ve větším rozestupu. „Předejde se tak chybám z minulých let, kdy právě z důvodu hustého sponu a nedostatečných výchovných zásahů se u mnoha stromů vyskytlo vysoké větvení s tlakovými korunami. Ty pak i kvůli nižší vitalitě ztratily dlouhodobou perspektivu nebo se dokonce staly nebezpečné pro okolí," vysvětlil starosta John.

Použije se tedy méně sazenic, aby měly stromy dostatečný prostor pro svůj vývoj. Odborným ošetřením projde dvaačtyřicet dřevin.

Práce provádí firma Údržba pozemků z Havířova, která uspěla ve výběrovém řízení. Revitalizace parku přijde na 780 tisíc korun včetně daně z přidané hodnoty. Městu se podařilo uspět se žádostí o dotaci, která pokryje tři čtvrtiny nákladů. Práce mají být hotové do konce března.

Město chce následně navázat obnovou parkových cest a chodníčků. Ve Wolkerových sadech jsou dosud dobře vidět stopy po výkopových pracích na stavbě kanalizace, které byly součástí projektu Horní Pomoraví II. Obnova cest bude díky tomu hrazena z tohoto projektu. Město počítá s tím, že následně nechá ze svého rozpočtu zmodernizovat mobiliář, jako jsou lavičky nebo odpadkové koše.

Obnova Wolkerových sadů navazuje na revitalizaci takzvané Šestikrejcarové aleje. Ta vede z parku dále směrem na Olomouckou ulici k nádraží. Město ji nechalo ošetřit v loňské zimě. Revitalizací už v minulosti prošla i lipová alej na hrázi rybníka Oborník a také druhý ze zábřežských parků – Bezručovy sady u kostela svaté Barbory.

Park u bývalých kasáren byl založen v roce 1907 péčí Svazu Němců severní Moravy a Německého školského spolku. Pojmenovaný byl tehdy po německém básníkovi Friedrichu Schillerovi. Nejčastěji zastoupenou dřevinu v sadech byl dosud jírovec maďal. Rostlo jich zde devět desítek.