Naštěstí je údolí trvale téměř neobydlené, je tu ale řada rekreačních objektů.

Někde tvoří ledová masa v Březné až sto metrů dlouhou bariéru a voda si hledá cestu jinudy. Razí si nová koryta a člověk neznalý místních poměrů v některých místech jen těžko hádá, kudy vlastně původně řeka tekla.

Tam, kde má voda šanci se rozlít na louky, vytváří rozlehlá jezera.  Jeho hráz tvoří úzká silnička z Hoštejna na Drozdovskou Pilu, kde v některých úsecích hladina šplouchá už jen půl metru pod okrajem vozovky. Na okraji Drozdovské Pily, hned za cedulí s názvem osady, nové koryto široké desítky metrů zaplavilo rekreační dům. Normálně je od něj řeka vzdálená padesát metrů, teď tvoří dům ostrov uprostřed dravého proudu.

„Menší ledová bariéra se na řece tvořila už v sobotu. Voda pak šla nahoru dnes nad ránem. Když sem ráno v šest přijel bratr, už se do domu nedostal. Zatím je voda jen ve sklepech,“ řekl František Knápek, který spolu s bratrem využívá domek po rodičích k rekreaci.

Ve středu v poledne stáli oba bratři na silnici a napjatě sledovali práci bagru, který na druhé straně údolí uvolňoval kry v původním korytě. Zároveň sledovali proud, který obtékal z obou stran domek, vedlejší hospodářské stavení a dílnu, v níž je i malá vodní elektrárna. Voda na několika místech prorazila laťkový plot a uvolnila cestu krám, větvím, deskám a dalším naplaveninám, které proud strhl s sebou.

„Ještěže je plot dřevěný. Pletivo by vydrželo víc a za ním by se tvořila bariéra naplavenin. Rozhodně nás čeká velký úklid, až voda opadne. To budou metráky bahna,“ řekl František Knápek.

Oba bratři zavzpomínali na stejnou situaci, kterou zažili na konci ledna roku 1980. To ještě v domku bydleli s rodiči. „Přišli jsme v noci ze zábavy a v pět ráno nás probudilo šumění vody. V teplákách jsme se pak v té zimě brodili vodou na silnici,“ řekl Vladimír Knápek.

Úzké lesnaté údolí řeky Březné je velmi chladné, na řeku se slunce moc nedostane, takže v mrazech na začátku února se na řece vytvořil silný ledový krunýř. Led byl někde až čtyřicet centimetrů silný.

Starosta nedalekého Hoštejna informoval včera obyvatele obecním rozhlasem o situaci na řece a nabádal lidi, aby se k ní raději nepřibližovali. Rybář Ivo Drozd se jel na kole pár kilometrů směrem na Drozdovskou Pilu podívat.

„Před takovými pětadvaceti, třiceti lety bývaly podobné stavy na řece běžné každý rok. Ale pak spoustu let panovaly teplejší zimy a lidi tomu odvykli. Pohroma byla jen v roce 1997, jinak se tu nic moc dramatického nedělo,“ řekl Ivo Drozd.

Druhý stupeň povodňové aktivity vyhlásili včera hasiči na Zábřežsku také na řece Moravě a Moravské Sázavě.