Turisté budou putovat za loštickým tvarůžkem

Loštice – Už počtyřicáté se v sobotu 28. května vydají milovníci pěší turistiky na Putování za loštickým tvarůžkem. Organizátoři připravili pět variant tras o délkách od osmi do padesáti kilometrů, které povedou okolím pohádkového hradu Bouzova.

„Cyklisté si mohou vybrat hned ze šesti tras dlouhých patnáct až pětasedmdesát kilometrů, jež vedou v rovinatém terénu, který je vhodný i pro netrénované cyklisty," lákají pořadatelé.

Na každého účastníka čeká po absolvování trasy pamětní list a také hanácká svačina – chléb s tvarůžky. Cestovní průkaz s razítky z kontrol na trasách poslouží tento den zároveň jako volná vstupenka do Muzea Olomouckých tvarůžků v Lošticích. V Městském kulturním středisku si zájemci mohou také prohlédnout výstavu k devadesátému jubileu, jež letos slaví Klub českých turistů v Lošticích.

Start a cíl putování je na fotbalovém hřišti v Lošticích. Registrace je možná od sedmi do deseti hodin. Startovné vyjde dospělé na čtyřicet korun, děti a mládež do osmnácti let zaplatí polovinu. (mik)

Oprava vozovky omezí dopravu v Olomoucké ulici

Mohelnice – Rekonstrukce povrchu vozovky omezí v následujících šesti týdnech dopravu v Olomoucké ulici v Mohelnici v úseku mezi křižovatkami s ulicemi Generála Svobody a Dolní Krčmy. Od pondělí 30. května do 11. července zde bude částečná uzavírka v jednom jízdním pruhu, která se bude posunovat tak, jak budou postupovat práce. Dělníci pokaždé zaberou maximálně padesátimetrový pruh, který bude označený dopravními značkami. (mik)

Štíty v sobotu ožijí jarmarkem

Štíty – Štíty ožijí v sobotu 28. května tradičním jarmarkem. O probuzení se postará v půl deváté ráno na náměstí dechová hudba Bojané. Od půl jedenácté tady předvedou svá pěvecká a taneční vystoupení žáci zdejší základní a mateřské školy a štítecké pobočky Základní umělecké školy v Zábřehu. Na ně půl hodiny před polednem naváží svým druhým koncertem Bojané.

Na náměstí nebudou chybět ani stánky s tradičními výrobky, ukázky řemesel, atrakce pro děti a občerstvení.

Kromě kultury bude jarmark i ve znamení sportu. Od devíti hodin začne v sokolovně mezinárodní turnaj ve stolním tenise mezi Štíty a jejich partnerským městem Niemodlin z Polska. Ve stejný čas se na hřišti utkají fotbalové celky z obou spřátelených měst. (mik)

Sokolský den nabídne pochod i zábavu pro děti

Dolní Studénky – Hned několik akcí, které na sebe navazují, se bude v sobotu 28. května konat v Dolních Studénkách při Sokolském dnu.

Milovníci turistiky se mohou vydat na Dolnostudénskou desítku, připravený bude i pětikilometrový okruh. Trasy povedou kolem Třemešských rybníků, polesí Drážník na cyklostezku k Sudkovu a zpět do kulturního areálu obce.

Startuje se individuálně kdykoliv mezi desátou a půl jednou odpoledne od sokolovny. Startovné je šedesát korun pro dospělé, děti, mládež a senioři zaplatí čtyřicet korun. V ceně je obědové menu v obecním areálu.

Od čtrnácti hodin do sedmnácti hodin se za sokolovnou bude slavit dětský den. A protože se letos konají olympijské hry, kluci a holky se mohou těšit na tradiční i neobvyklé olympijské disciplíny. Vstup je zdarma a na všechny účastníky čeká odměna. Pokud to počasí umožní, mohou se děti vyřádit i na trampolíně či skákacím hradu.

V kulturním areálu se bude mezitím od čtrnácti hodin konat Sokolské posezení, které nabídne třeba ukázky výcviku psů či vystoupení břišních tanečnic. (mik)

Dlouhomilov mění územní plán

Dlouhomilov – V Dlouhomilově připravují změnu územního plánu. S návrhem změny strategického dokumentu se mohou zájemci seznámit na zdejší radnici nebo na odboru strategického rozvoje, územního plánování a investic Městského úřadu v Šumperku. Veřejné projednání s výkladem projektanta se uskuteční ve středu 22. června v patnáct hodin na Obecním úřadě v Dlouhomilově. Od té doby začne běžet sedmidenní zákonná lhůta, v níž může každý uplatnit své připomínky a námitky. (mik)

Pramet je Bezpečný podnik

Šumperk – Šumperská společnost Pramet Tools získala spolu s dalšími jedenácti firmami ocenění Bezpečný podnik. To prokazuje, že firmy zavedly systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, díky němuž docílili vyšší kultury práce a pracovní pohody, ale také že tento systém funguje i v praxi.

„Odpovědný postoj těchto společností je příslibem potřebných a prospěšných změn k předcházení rizik a k ochraně zaměstnanců. Neustále zlepšování pomáhá docílit vyšší úrovně v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Proto budeme tento program podporovat i nadále," řekl náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek.

V České republice má v současnosti platné osvědčení Bezpečný podnik dvaaosmdesát společností, které přispívají ke snižování počtu pracovních úrazů i nemocnosti zaměstnanců. (mik)

Školka v Moravičanech dostane novou střechu

Moravičany – Mateřská škola v Moravičanech dostane ještě letos novou střechu. Výměna střešní krytiny přijde obec na přibližně čtyři sta tisíc korun. Radnici se podařilo uspět se žádostí o dotaci z Programu rozvoje venkova Olomouckého kraje, odkud získá sto třicet tisíc korun. Zbytek obec uhradí ze svého rozpočtu. Přijetí dotace už posvětili zastupitelé. (mik)

V části Štítů nepůjde proud

Štíty – Bez elektrické energie se budou muset ve čtvrtek 2. června obejít lidé v části Štítů. Proud nepůjde v době od osmi do sedmnácti hodin v Nádražní ulici v úseku od vlakového nádraží po Krátkou ulici s výjimkou průmyslového areálu a také v Zahradní ulici. Důvodem odstávky jsou práce na údržbě a opravách zařízení distribuční soustavy. Energetici upozorňují, že i v době odstávky je potřeba u všech elektrických zařízení postupovat tak, jako by byla pod proudem. (mik)