Elektřina přestala jít lidem v Zábřehu krátce před jedenáctou hodinou dopolední. Bez proudu se ocitli například obyvatelé ulic Křížkovského, Kosmonautů nebo sídliště Severovýchod.

Výpadek postihl také okolí železničního nádraží nebo ulice ČSA a Leštinská, kde se nachází řada obchodních center a průmyslových podniků.

Přerušení dodávek elektřiny zapříčinila technická porucha. „V tuto chvíli je bez proudu kolem osmi tisíc lidí," řekl v poledne mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Opakované výpadky proudu postihly například keramičku v Leštinské ulici. Pece v závodu se vypnuly v ten nejnevhodnější moment, těsně před dopalem. Zboží se v nich prudce schladilo a pravděpodobně popraskalo. Škody se podle jednatele firmy Karla Kolomazníka vyšplhají do desetitisíců korun.

„Zásadní problém je, že pravděpodobně došlo k fatálním poškozením technologie. Jsem si jistý, že mi výpadek škodu způsobil. Jak velkou, to se zjistí až po neděli," sdělil Karel Kolomazník.

Podnikatel kritizoval zejména fakt, že firmu nikdo neinformoval o opakovaném vypnutí proudu. Od půl dvanácté do tři čtvrtě na jednu elektřina v jeho závodě šla. Poté následovala další neočekávaná, téměř hodinová odstávka.

„První výpadek chápu, byla to porucha. Že ale poté nikdo neřekne výrobním firmám, že se elektřina znovu na nějakou dobu vypne, to už se mi nelíbí," řekl Karel Kolomazník.