Anketou si město chtělo ověřit názory občanů na jednotlivé varianty rekonstrukce koupaliště, které je zavřené od roku 2010. Lidé mohli hlasovat na webových stránkách města nebo vyplnit anketní lístek přímo v plaveckém areálu.

Zapojilo se téměř osm stovek Zábřežanů. Osmdesát sedm procent hlasujících si přeje, aby byl bazén rozdělený na dvě části. V jedné z nich si lidé budou moci volně zaplavat, druhou polovinu obsadí atrakce. Variantě pro čistě plavecký bazén s osmi dráhami dalo přednost 105 občanů.

„Veřejná anketa potvrdila, že větší atraktivitu koupaliště zajistí vyčlenění poloviny velkého bazénu pro atrakce. Současně pozitivně vnímáme i zájem o kondiční plavání a sportovní využití areálu. Ve výsledném řešení pro něj bude taktéž místo," okomentoval výsledek hlasování starosta Zábřehu František John.

Vítězná varianta řeší rozdělení stávajícího bazénu na dvě části – plaveckou a rekreační. V plavecké budou čtyři padesátimetrové dráhy. Rekreační část nabídne několik atrakcí. Při okraji bazénu budou masážní lůžka a lehátka, uvnitř pak vodní hříbek.

Jaké atrakce venkovní koupaliště nabídne
SPORTOVNÍ ČÁST
4 plavecké dráhy dlouhé 50 metrů

REKREAČNÍ ČÁST
4 dráhy, v nichž budou atrakce, a to:
20 metrů dlouhá skluzavka se čtyřmi dráhami
pochůzí plováky na chození po hladině
chrliče vody
masážní lůžka a lehátka
houpací bazének

„Dále tady budou chrliče, které slouží k masážím i k vydovádění dětí. Na hladině budou pochůzí plováky, což jsou umělohmotná kola, po nichž se dá chodit. Nahoře nad nimi bude natažené lano, takže to bude jakási vodní stezka odvahy," popsal už dříve chystané atrakce Dalibor Bartoň, který má na zábřežské radnici na starosti přípravu projektů a dotace.

Zajímavostí bude houpací bazének, který funguje tak, že na každé straně je určitý počet lidí, kteří rozhoupávají vodní hladinu. „Největší atrakcí pak bude přibližně dvacet metrů dlouhá skluzavka se čtyřmi dráhami. Podobná věc není nikde v okolí," doplnil Dalibor Bartoň. Počítá se také s rekonstrukcí betonové plochy na opalování, vybudováním ošetřovny a skladu lehátek.

Plánovaná kapacita koupaliště je přibližně tisíc osob. K tomu je nutné ještě přičíst stávající dětský bazének a brouzdaliště v sousedství. Na atrakce se v jeden okamžik vejde přibližně 140 osob.

Někteří Zábřežané ale při veřejném projednávání záměru rekonstrukce vyjádřili obavu, že taková kapacita nebude stačit zájmu lidí. „V horkých dnech mezi jedenáctou a osmnáctou hodinou se tady nebude dát plavat. Lidé si chtějí alespoň vlézt do vody a čtyřdráha jim nebude stačit," míní Ondřej Jašek.

Milovníci koupání se ale nemusejí obávat, že by se na koupaliště nedostali. „Celková kapacita je kolem dvanácti set osob. Čísla vycházejí z hygienických předpisů, ale je jasné, že když bude horko a zájem, nenecháme lidi stát před zavřenou bránou," řekl vedoucí Plaveckého areálu Zábřeh Milan Štencl.

Město v současné době připravuje projektovou dokumentaci a vypsání veřejné zakázky na firmu, která rekonstrukci venkovního bazénu provede.

Náklady se mají vyšplhat na sedmadvacet milionů korun. „Finanční prostředky máme v letošním rozpočtu vyčleněné. Nyní zvažujeme vhodný termín, kdy by se mělo stavět. Je totiž potřeba záměr důkladně připravit a respektovat technologické požadavky během výstavby," sdělil starosta John.

Město původně chtělo, aby se všechny práce stihly udělat ještě letos. Jenže to by znamenalo stavět přes léto, což by mohlo ohrozit sezonu na vedlejším dětském bazénku. Rodiče s dětmi by totiž nechtěli plavat a opalovat se vedle stavební techniky. „Proto zvažujeme termín dokončení před letní sezonou v příštím roce," dodal František John.