Sokolové mu ve straně do ulice chtějí vrátit původní podobu ze začátku dvacátého století. Zateplení navíc přispěje ke snížení nákladů na provoz.

„Kromě toho připravujeme vybudování lezecké věže u tenisových kurtů. Umělá stěna má být vysoká osm metrů. Máme už zpracovanou projektovou dokumentaci, po vydání územního rozhodnutí je možné věž postavit během čtyřech měsíců. Bude ale záležet na penězích," sdělil starosta zábřežských sokolů Vladimír Drábek.

V plánu je také výměna povrchu ve víceúčelové hale. Stávající koberec je už notně opotřebovaný. Zde zatím ještě nepadlo definitivní rozhodnutí, jaký povrch do haly dát.

Sokolové myslí i na životní prostředí.

„Chceme vybudovat dvě jímky, do nichž bychom zachycovali vodu ze střechy tenisové haly, která má velkou plochu. Dešťovou vodu bychom pak používali na kropení kurtů, kde dnes bereme pitnou vodu. Přispěli bychom tak k ekologické mu využití dešťové vody a plusem by byla i úspora nákladů," vysvětlil Vladimír Drábek.

Historická podoba Sokolovny v Zábřehu

Historická podoba Sokolovny v Zábřehu. Autor: archiv TJ Sokol Zábřeh

Tvář města

Celkovou hodnotu naplánovaných investic Sokol odhaduje na 2,7 milionu korun. Protože má organizace jen omezené zdroje, požádala o příspěvek ministerstvo školství.

Pokud se jí podaří uspět, ráda by všechny akce udělala ještě letos.

Pomůže i město. Zastupitelé odhlasovali, že z rozpočtu přispějí sokolům devíti sty tisíci korunami.

„Chceme podporovat neziskové organizace, které vlastní nějaké nemovitosti. Tyto objekty tvoří tvář Zábřehu a občané často ani nerozlišují, jestli patří městu, nebo nějaké jiné organizaci. Neziskovky a spolky navíc dělají spoustu záslužné činnosti pro občany," řekl starosta Zábřehu František John.

V loňském roce tak radnice přispěla Tělovýchovné jednotě LOKO Skalička na zateplení její tělocvičny, na níž sportovci získali státní dotaci.

Podobně město pomohlo také spolku Metoděj při opravách Katolického domu nebo sdružení Svatá Barbora, které loni nechalo opravit střechu na stejnojmenném kostele v Bezručových sadech.

Tělovýchovná jednota Sokol Zábřeh patří k největším sportovním organizacím nejen v samotném měs