„Patnáct let bojujeme o to, abychom měli v Zábřehu nějaké zázemí. Zatím musíme dojíždět jinam. Dřív jsme jezdili do Loučné nad Desnou. Poté, co loni otevřeli skatepark v Šumperku, tak jezdíme tam," řekl skateboardista Ondřej Brix.

Ve městě působí hned několik skupinek skejťáků. Vedení Zábřehu myšlenku na vytvoření potřebného zázemí pro jejich sport podporuje. Nový skatepark by mohl vyrůst právě v lomu na Skaličce. Vzniklo by tady malé sportovní centrum. Už dnes zde je dráha na BMX, kterou vybudovala parta nadšenců sdružených v Utopia Bikes.

„Líbila se nám aktivita bikrosařů, kteří přišli s nápadem a svépomocně si vybudovali spoustu věcí. Dnes si areál od města pronajímají a funguje to. Sportu fandíme, takže chceme vyjít vstříc i skateboardistům," řekl starosta Zábřehu František John.

Vedení města proto uspořádalo setkání s prkýnkáři přímo v lomu, kde jim také představilo studii, jak by budoucí areál mohl vypadat. „Chtěli jsme zjistit, jaký je vůbec o tento sport v Zábřehu zájem a také názory samotných skejťáků na budoucí podobu parku," dodal starosta John.

Aby se děti mohly učit

Studii skateparku v lomu připravila stejná firma, která vybudovala areál v Šumperku. Ten přitom patří k nejmodernějším v zemi. Zábřežský skatepark má být o něco menší. „Je to český standard, určitě by nám to stačilo. Hlavní je, aby zde něco vzniklo a dalo se někde začít jezdit, aby i děti měly možnost se učit," podotkl Ondřej Brix.

Nápad se zamlouvá i dvojici mladých skejťaček Michaele Krňávkové a Ivetě Lipkové. „Vždycky jsme si přály, abychom tady měli něco takového. Ten návrh se nám moc líbí. Hodně věcí se v něm půjde naučit," shodly se dívky.

Ve městě dříve působilo i sdružení Utopia Skate, které se nyní milovníci tohoto sportu pokusí obnovit, aby mělo město s kým jednat o budoucí podobě areálu.

„Potřebujeme mít partnera, který přenese nápady a připomínky mezi komunitou a městem. Důležité to bude i pro to, aby se podařilo přesvědčit zastupitele o potřebnosti takové investice," připomněl Dalibor Bartoň, který má na zábřežské radnici na starosti rozvojové projekty.

Náklady na stavbu skateparku se odhadují asi na čtyři miliony korun bez DPH. S daní se částka vyšplhá k pěti milionům. Město se bude muset obejít bez dotací, ty na podobná zařízení není možné sehnat. Plusem betonového skateparku budou minimální náklady na údržbu.

Radnice nyní bude pokračovat v přípravě celého projektu i v konzultacích se skateboardisty o budoucí podobě areálu. Pak bude ještě nutné vyřídit stavební povolení. „Příprava potrvá určitě rok, takže stavět by se mohlo v roce 2018," uzavřel starosta John.