O konkurzu rozhodli v Praze věřitelé. Celkem se jich přihlásilo jedenáct s pohledávkami za 11,6 milionu, uznány však byly pohledávky jen za 6,4 milionu korun.

Radost mají na loučenské radnici, protože obec má šanci dostat zpět peníze, které před několika lety vložila do opravy zámecké kaple.

„Konkurzní správce náš požadavek na 1,6 milionu korun původně neuznal, ale schůze věřitelů nakonec odhlasovala, že na ně nárok máme,“ řekl starosta Loučné Pavel Martínek (ČSSD).

Zámek je v katastrofálním stavu

Vyhlášení konkurzu velmi vítá i proto, že zdevastovaná ruina zámku má konečně naději na vzkříšení. Současný stav památky je obci pro ostudu. Starosta věří, že se kupec najde, protože v Koutech se brzy začne stavět další velký lyžařský areál a tlak na ubytovací kapacity několikanásobně vzroste.

Podle projektu, na který má společnost Wisenberg platné stavební povolení, se měl ze zámku stát hotel sezhruba sto padesáti lůžky v apartmánech spojený s hotelovou školou. Odhad nákladů na rekonstrukci zněl před šestnácti lety na tři sta padesát milionů korun. Od té doby ovšem ceny značně vzrostly.

Obec poskytla na opravy celkem asi devět milionů a ve firmě Wisenberg má čtvrtinu akcií. Tři čtvrtiny vlastní potomci bývalých majitelů bratři Kleinové. Ti do oprav vložili přibližně pětadvacet milionů korun. Úvěr na celou rekonstrukci se získat nepodařilo a prázdný zámek pustl.

Rekonstrukci brzdily hádky mezi bratry

Řešení znemožňovaly spory mezi bratry Kleiny.Jejich spory všakumožnili v roce 2006 vstup nového investora do společnosti. Nově vydané akcie nabídli pražské firmě Labartt Investment.

Třetí z bratrů transakci napadl soudní žalobou a Městský soud v Praze mu loni v prosinci dal za pravdu. Na společnost Wisenberg to už ale žádný vliv nemělo, protože mezitím se ocitla na návrh šumperské projekční firmy Promos v úpadku.

Mezi věřiteli je i finanční úřad, právní a projekční kanceláře a také už zmíněná firma Labartt Investment s pohledávkou dva miliony korun.

Zámek za 15 milionů?

Všichni mají naději, že peníze dostanou. Prodej by mohl podle představ některých z věřitelů vynést nejméně patnáct milionů korun. Prodávat se bude samozřejmě nejvyšší nabídce.

„Jsou dvě možnosti prodeje: buď formou dražby, anebo přímo konkrétnímu zájemci, s čímž by musel souhlasit soud,“ řekl konkurzní správce Jiří Klíma.

Jedním z důsledků konkurzu bude i výpověď dosavadních nájemců. Vedle společnosti Moravia, která v zámku provozuje bojovou hru paintball, je nájemníkem i místní farnost. Na 99 let a za symbolickou korunu má pronajatou kapli, což je jediný zachovalý interiér v celém areálu.

Zároveň je kaple jediným místem v Loučné, kde se dají sloužit mše. Správce předpokládá, že do doby prodeje se na využití kaple nic nezmění. Otázka je, jak k nájmu farnosti přistoupí budoucí majitel.

„Nejlepší by bylo, kdyby souhlasil s věcným břemenem. Obec by byla ochotná dát mu za to celou částku, kterou získá při prodeji zámku,“ řekl starosta Pavel Martínek.