Historik připomene masakr na Švédských šancích

Loštice – Přednášku historika Františka Hýbla na téma Krvavá noc na Švédských šancích u Přerova 18. a 19. června 1945 spojenou s představením jeho knihy pořádá ve čtvrtek 10. listopadu Památník Adolfa Kašpara v Lošticích.

Odborník připomene poválečný masakr na návrší u Přerova, při němž českoslovenští vojáci povraždili sto dvacet žen, dvaasedmdesát mužů a pětasedmdesát dětí včetně kojenců. Jednalo se o karpatské Němce ze Slovenska, slovenské Maďary a Slováky, kteří se vraceli z války domů.

Vlaku, v němž cestovali, si na přerovském nádraží všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky.

„Nemilosrdně je nechali vyvléct z vagonů, dovlekli je na kopec nad Přerovem a tam je popravili," uvedl František Hýbl.

Oběti masakru byly po smrti rozděleny. Muže pohřbili v Přerově, zatímco ostatky žen i dětí byly převezeny do krematoria. Jejich popel byl poté ve dvou bednách ze zinkového plechu uložen na městském hřbitově v Olomouci. Dlouhé roky se ale přesně nevědělo kde, za komunismu se o masakru nesmělo mluvit.

František Hýbl místo našel po výzkumech v archivu ministerstva vnitra. Díky tomu mohly být ostatky zavražděných žen a dětí v polovině letošního října převezeny na hřbitov v Přerově, kde se rodiny po více než sedmdesáti letech symbolicky setkaly.

Přednášku v Památníku Adolfa Kašpara doplní krátký film o tomto tématu. Začátek je v sedmnáct hodin, vstupné je třicet korun. (mik)

Burza představí střední školy

Mohelnice – Burzu středních škol hostí ve čtvrtek 10. listopadu Dům kultury v Mohelnici. Především žákům devátých tříd a jejich rodičům se zde představí školy z Mohelnice, Zábřehu, Šumperku, Uničova či Olomouce. Získají zde řadu zajímavých informací o studijních a učebních oborech, ale také informace o následném pracovním uplatnění u velkých mohelnických firem, jako je Siemens či Hella. Burza se koná od 14.30 do 17 hodin. (mik)

V Krchlebech nepůjde elektřina

Krchleby, Zábřeh – Bez elektrické energie se budou muset v pátek 11. listopadu obejít lidé v Krchlebech a v zábřežské místní části Dolní Bušínov. Proud zde nepůjde v době od osmi do třinácti hodin. Důvodem odstávky jsou nezbytné práce na údržbě zařízení distribuční soustavy. (mik)

Knihovna vystavuje snímky z Jeseníků

Dolní Studénky – Jeseníky ve fotografiích Daniela Kampa a Honzy Vlachaře představuje nová výstava, která je k vidění v knihovně v Dolních Studénkách. Zájemci na ní mohou poznat naše hory očima dvou mladých fotografů.

Daniel Kamp se focením zabývá asi deset let. „Nejraději fotím přírodu a krajinu, a protože jsem lesník, tak se obzvlášť věnuji lesu. Králický Sněžník a speciálně Mokrý hřbet patří k mým nejoblíbenějším místům k vycházkám i focení," říká Daniel Kamp.

Šumperský rodák Honza Valchař fotí už od základní školy. Nejraději má hory, takže jeho kroky směřují nejvíce do kopců jak našich, tak zahraničních. „Nejvíce se však stále vracím ke Králickému Sněžníku, do Prudkého potoka či na Mokrý hřbet, kde se cítím doma," přiznává fotograf.

Zájemci si mohou přijít prohlédnout výstavu do dolnostudénské knihovny až do konce letošního roku.