Spor se týká ošetřovatelské péče, kterou na základě lékařského předpisu vykonávají zdravotní sestry. O poskytování a úhradě péče se v takových případech uzavírají smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Podle ředitelky sobotínského střediska Diakonie Českobratrské církve evangelické Hany Řezáčové úhrady od VZP za poskytnutou ošetřovatelskou péči dlouhodobě nepokrývají náklady, které středisko v souvislosti se zaměstnáváním zdravotních sester vynakládá.

„Důvodem je neadekvátně nastavené ohodnocení práce zdravotní sestry v sociální službě," sdělila Hana Řezáčová.

VZP je přitom pro sobotínské středisko Diakonie nejvýznamnější smluvní pojišťovnou. Registrovány jsou u ní čtyři pětiny seniorů, kteří využívají pobytových služeb střediska.

Vedení střediska se od loňska snaží s VZP marně dohodnout na navýšení úhrad za ošetřovatelskou péči a odstranění jejich regulace. „Úhrady od pojišťoven nyní pokryjí náklady na zaměstnávání zdravotních sester zhruba ze sedmdesáti procent," upozornila Milena Koubková, vedoucí služeb sobotínské Diakonie.

Stávající smlouva vyprší 31. března. Pokud se sobotínská Diakonie s pojišťovnou do té doby nedohodne, budou služby zajišťovat sestry z ambulancí lékařů nebo externích agentur. S většinou sester, které jsou nyní zaměstnankyněmi střediska, bude muset Diakonie ukončit pracovní poměr. Na jejich mzdy totiž nebude mít prostředky.

„Tuto variantu však považujeme za nepraktickou, drahou a dlouhodobě neudržitelnou," podotkla Hana Řezáčová.

Všeobecná zdravotní pojišťovna ustoupit nehodlá. Podle jejího mluvčího má smlouvu s 629 pobytovými zařízeními sociálních služeb. Bezmála devadesát procent z nich se už s pojišťovnou dohodlo na úhradových mechanismech, které vycházejí z memoranda uzavřeného loni v létě.

„Ostatním zařízením, která na dohodu doposud nepřistoupila, je VZP připravena hradit péči podle platné úhradové vyhlášky. Jiný postup VZP nepředpokládá," uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Spory mezi domovy pro seniory a největší českou zdravotní pojišťovnou se rozhořely před dvěma lety. Obě strany zastávaly odlišný pohled na to, jak by měla pojišťovna platit péči za své klienty. Záležitost řešily i soudy. Do konce prvního čtvrtletí roku 2014 daly v osmi případech za pravdu VZP, ve čtyřech domovům.

Sobotínské středisko Diakonie poskytuje starým lidem pobytové služby v domově pro seniory a domově se zvláštním režimem. Kapacita obou byla v roce 2013 celkem 140 lůžek. V téže době zaměstnávalo celé středisko stovku pracovníků, z toho osm zdravotních sester.