„Provedlo se několik sond. Původně se počítalo, že se bude muset jít do čtyřmetrové hloubky, ale bude to o něco méně.

Práce zdárně pokračují, je vidět, že firma dělá vše pro to, aby termín dodržela," uvedl šumperský místostarosta Tomáš Spurný.

Vše by mělo být hotové k poslednímu červenci, pokud se dílo protáhne, dodavatelskou firmu čekají nemalé sankce. Ty jsou uvedeny ve smlouvě, zpravidla se jedná o jednorázovou částku, ke které se pak připočítává pokuta za každý den navíc.

Rekonstrukce zimního stadionu v Šumperku

Rekonstrukce zimního stadionu v Šumperku: DENÍK/Petr Krňávek

Zakázku provádí firma Energo Choceň, která zvítězila v soutěži na dodavatele nejnižší cenou. Přepokládaný rozpočet byl kolem padesáti milionů, firma ale nabídla cenu dvaatřicet milionů. Ve hře je navíc stále dotace od Státního fondu životního prostředí, o které se bude teprve rozhodovat.

Čpavek už hrozit nebude

Výměna technologie přichází v nejvyšší čas, ta donedávna používaná byla totiž zastaralá a navíc se při výrobě ledu používalo pět tun čpavku. Stadion tak už nemusí být noční můrou pro hasiče i záchranáře, kteří v minulosti nacvičovali situaci, pokud by jedovatý čpavek unikl do ovzduší.

„Jednalo se o největší riziko průmyslové havárie snad v celém Olomouckém kraji," zmínil Tomáš Spurný.

Množství toxické látky, která slouží k výrobě a chlazení ledu, se po rekonstrukci sníží na pětinu. Nyní už na stadionu žádný čpavek není, firma ho převezla k ekologické likvidaci. Současně s pracemi na hrací ploše a ve strojovně je v plánu také stavba nové rolbovny, která musí být také hotová v létě.