Pátek 11. února, krátce po 14. hodině. Z průmyslového areálu na Zábřežské ulici v Hanušovicích se trousí pracovníci, kteří odcházejí z ranní směny. Je jich výrazně méně, než kolik by člověk u podniku s pěti stovkami zaměstnanců čekal.

„Většina lidí je doma na šedesáti procentech platu. V celé fabrice nás zůstalo pár. Trvá to možná čtrnáct dní. Nevíme, co bude dál," říká jeden z pracovníků, kteří před chvílí opustili bránu továrny.

On i všichni jeho spolupracovníci čekají na úterý 15. března. Den, kdy mají dostat mzdu.

„Výplaty by prý nakonec měly být. Nejdřív se říkalo, že nebudou, ale prý se peníze podařilo sehnat," svěří se mladá dívka, která z podniku míří do centra města.

Stejně jako její kolegové mluví pod příslibem anonymity. Mít práci v regionu s vysokou nezaměstnaností není zdaleka samozřejmé.

Závod ZKL v Hanušovicích

Volkswagen ukončil spolupráci

Firma ZKL Hanušovice vyrábí kromě komponentů do ložisek hlavně trubky pro chladicí, palivové a hydraulické systémy automobilů, zejména pro skupinu Volkswagen.

Závod jeho majitelé v uplynulých dvou letech zásadně modernizovali.

V druhém čtvrtletí loňského roku se firma dostala až do třítýdenních skluzů při výrobě trubek pro nové projekty Volkswagenu.

Podle předsedy představenstva hanušovického podniku to zapříčinily zejména chyby výkonného managementu z let 2013 až 2014.

Situaci se podařilo během druhé půle roku 2015 zvládnout a letos v lednu vše nasvědčovalo tomu, že by firma mohla přijímat další zaměstnance.

23. února však vedení centrálního nákupu společnosti Volkswagen rozhodlo výrobu všech dílů v podniku ZKL Hanušovice ukončit.

„Bez jakéhokoli odůvodnění také zastavilo platby za dodané výrobky a současně direktivně uložilo ostatním svým dodavatelským podnikům přestat odebírat díly ze ZKL Hanušovice," uvedl předseda představenstva firmy ZKL Hanušovice Jiří Prášil.

„Z těchto důvodů budeme muset snížit počet zaměstnanců z počtu téměř 520 na minimální počet šedesát zaměstnanců nutných k zajištění nezbytného provozu a výroby pro ostatní zákazníky," sdělil Jiří Prášil.

Hanušovický podnik se dostal do prodlení s plněním finančních závazků jak vůči zaměstnancům, tak dodavatelům.

„Vedení společnosti si uvědomuje závažnost této situace a hledá cesty řešení krize tak, aby byla zachována provozuschopnost podniku i zaměstnanost v regionu," doplnil předseda představenstva Prášil.

O techniky je zájem všude

Ztráta několika stovek pracovních míst Hanušovicko citelně zasáhne. ZKL je v celé oblasti zdaleka největším zaměstnavatelem.

Podíl lidí bez práce v regionu v únoru dosahoval téměř dvanácti procent. To je nejvíc z celého okresu.

Se situací se Hanušovicko přesto může vyrovnat lépe, než při krachu jindřichovské papírny a textilky Slezan na přelomu let 2008 a 2009.

Pracovníky v technických profesích hledá řada firem na Šumpersku, Zábřežsku a Mohelnicku. Komplikací je však nutnost dlouhého dojíždění.