Objekt Mezi lukami v Čeladné se skládá z původního obytného stavení - dřevěné roubené stavby a kamenného chléva. Oprava začala odstraněním dodatečných nánosů materiálů a přistavěných konstrukcí, přičemž byly ponechány původní rozměry oken a dveří.

Zděná stavba s dřevěnými okny přirozeně respektuje hlavní rysy stavění v národopisné oblasti jižního Valašska.
Život na konci Česka lze jen závidět. I díky architektonickému skvostu

Investor se s architekty dohodl, že roubená část bude upravena na obytný prostor otevřený do patra a ložnice. K tomu pak přiléhá ze severu vstupní veranda a z jihu kamenný přístavek s koupelnou. K roubence náleží i sklep.

Do obnovené kamenné části pak byla na základě projektu umístěna minimalistická kuchyň.

Při opravě firma specializující se na lidové stavby využila jedlové dřevo. To bylo zvenku ručně otesáno, uvnitř ručně drásáno. Jednotlivé kusy konstrukce spojily dřevěné kolíky a tyče. Využito bylo také ovčí rouno a přírodní oleje. Jako střešní krytina posloužil ručně štípaný modřínový šindel.

Pohledem od lesa.
Nevšední stavba: Mimořádný dům LO je ze zvláštního betonu a splyne s přírodou

„Prvek venkovního průjezdu je zachován pomocí celoplošných skleněných výplní, které propojují interiér s venkovním prostorem. A také díky kamenné dlažbě, která je stejná uvnitř i venku. Průjezd pak slouží jako jídelna a pozorovatelna,“ uvedla investorka Daniela Hradilová.

Podkroví domu je podle ní pojato jako místo pro vnímání dřeva a práce s ním, slouží k relaxaci. S přízemím ho propojuje trámové schodiště.

Farma Vraňany
Top výběr ukazuje, že v Česku vznikají opravdu architektonické skvosty

K domu náleží zahrada o výměře 4 000 metrů čtverečních. Chybí však plot, takže nerušeně navazuje na okolní louky. „Zahrada je oseta beskydskou trávou s divokými květy a osázena starými odrůdami ovocných stromů. U domu jsme obnovili starou kopanou studnu,“ doplnila Hradilová.